Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ser inget behov av fler lagar om säkerhet

Det behövs varken fler eller nya regler för säkerhet vid bärgning menar Arbetsmiljöverket. I stället måste branschen bli bättre på att använda redan existerande.

Arbetsmiljöverket (AV) förklarar att huvudinriktningen i deras tillsyn är att ställa krav på att det är arbetsgivaren som riskbedömer och åtgärdar risker i arbetsmiljön.

– Syftet är att arbetsgivarna ska bli mer kompetenta arbetsgivare och förstå att de har ansvar att agera för att jobbet ska bli säkert. Det finns många olika sätt att förebygga risker vid servicearbete på väg förutom genom TMA-fordon, säger regionchef Pernilla Pehrson Niia.

Hon menar att AV inte ser ett behov av fler och nyare regler än de som redan existerar. Trots att bärgningsbranschen själva efterfrågar det.

– Vår bedömning är att det finns arbetsmiljöregler som branschen inte använder fullt ut.

– Reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete ska användas. Branschen behöver jobba vidare för att implementera befintlig lagstiftning och ge arbetsgivarna stöd att kunna jobba säkert och ta fram verktyg för arbetsmiljöarbetet och för säkert arbetssätt.

Hon påpekar att det även finns gränsdragningar mot regler som Trafikverket och Transportstyrelsen ansvarar för.

– Ett regeringsuppdrag om arbete på och vid väg kommer inom kort till AV.