Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senegal hägrar igen för Elisabeth Cardell

Hon fyller 75 i år. Men glöm bort att åldern stoppar Elisabeth Cardell. Nu i januari åker hon till Sengal i två månader för att arbeta som konstinspiratör på en flickskola. – Sen drömmer jag om att segla jorden runt någon gång framöver, säger Elisabeth.

Annons

I en liten fiskeby vid namn Kafountine på Atlantkusten i Senegal finns en skola för flickor.

Där är det inte helt ovanligt att du hittar den 74-åriga konstnären Elisabeth Cardell från Ytterjärna.

I slutet av januari, lämnar hon sitt hus som är fullt av arbetsmaterial och inredning och det ständiga arbetet med att hålla huset varmt i form av att elda i spisen för att byta ut det mot ett ännu enklare liv nere i Kafountine. Den här gången stannar hon två månader.

– Åh, det ska bli så roligt att komma dit igen. Det är underbart att vara där och bara vara bland dessa människor, säger Elisabeth Cardell som i och med den här resan nu åker till Kafountine för tionde eller elfte gången sedan hon åkte dit för första gången 2007.

– Jag skulle väl kunna åka till andra ställen med, men jag känner att jag vill följa upp vad som händer och hur det går där, sen har jag blivit så omtyckt i området, så det är så roligt att komma tillbaka.

Varje resa till Senegal varar i flera månader. Under sin tid där arbetar hon som konstnär och fungerar som en inspiratör för de unga tjejer som är mellan 15–20 år på flickskolan i byn.

– Jag bryr mig om de allra fattigaste barnen, vars föräldrar inte kan betala skolgången, så det har jag gjort för vissa. Men jag hjälper alla som vill med att teckna och forma på många olika sätt. Ofta genom att måla på tyger. Sedan säljer de konsten.

– Det är kul att få inspirera, dels med mina egna tankar och de traditioner som kommer från Sverige, men även att pusha dem till att skapa helt egna saker eller utifrån den kultur de kommer från, säger Elisabeth Cardell.

Sedan hon reste till Senegal för första gången har hon fattat tycke för landet och för folket.

– Jag älskar musiken, dansen, glädjen och så klart det varma vädret, dit längtar jag nu, även om jag älskar snön också.

Hon trivs med att varva livet mellan Ytterjärna och Kafountine. Även när hon är hemma är det ständigt nya bollar i luften för konstnären.

Hon har stora vävar uppsatta i Folkets hus (Futurum) i Järna. Och hon har även sett till att den avlidne Järnaprofilen och konstnären Arne Klingborg fått ett träd planterat i sitt namn i samband med hans 100-årsdag.

Projekten tar aldrig slut.

– Jag har mycket kvar som jag vill göra, så jag hoppas att jag får leva länge. Nu blir det Senegal igen, sen drömmer jag om att segla jorden runt. Det är min största dröm och något jag tänkt på länge. Jag hoppas det bli tillfälle snart.

Arbetar på flickskola i fiskeby

Namn: Elisabeth Cardell.

Född: 29 oktober 1941.

Bor: Ytterjärna.

Yrke: Konstnär.

Familj: En son, två döttrar, åtta barnbarn och ett barnbarns barn.

Aktuell: Reser den 21 januari till Senegal för att arbeta på en flickskola

i fiskebyn Kafountine. Det är tionde eller elfte gången sedan 2007 som hon reser ner dit för att i flera månader arbeta som konstnär och inspiratör åt eleverna som vill ägna sig åt konst i alla dess former.