Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sen kompromiss gav större naturreservat

– Vi arbetade fram en kompromiss som de flesta verkar gilla. Vi har fått med de viktiga delarna i naturreservatet, säger miljönämndens ordförande Patrik Waldenström (MP) efter den överraskande vändningen om Brandalsund.

Naturreservatets storlek i Brandalsund blev en kompromiss. Det ursprungliga förslaget på 86 hektar, minskades till 27 efter att stadsdirektören och miljöchefen lyssnat på tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnde. Men i sista stund hittade miljönämnden en kompromiss på cirka 50 hektar som nu väntas bli förslaget till kommunstyrelsen.

– När man föreslår naturreservat blir gränserna naturliga. Som en skog eller ett vattenbryn. Men nu har vi delat upp skogsdelen i förslaget, så naturreservatet blir liksom smalare, längs med kusten, säger Waldenström. Vi tog ett kompromissbeslut och det känns bra. Det viktiga är med.

Liberalerna stod på sig för det ursprungliga stora förslaget, Moderaterna röstade emot hela reservatsidén. Men övriga partier röstade på kompromissförslaget.

Kommunen har bestämt att sälja marken i Brandalsund, men innan dess föreslog miljönämnden (som egentligen styr helt över frågan) att göra ett naturreservat av marken längs med kusten, vid Trindborgen och badplatsen och skogsområdet västerut.

Nu ser det ut att bli så. Fast med mindre skog.