Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segregationen kommer när marknaden styr

Efter att bemanningsföretagen hävdat att det är större trygghet när de är inblandade har jag diverse funderingar.

För dem är det så, men inte för de anställda.

I det här fallet tog man Scania som exempel, där är det ännu mer tydligt att framöver får de kollektivanställda en mycket större trygghet. Och att skriva att man är en del av den svenska modellen är inte helt korrekt. Jättebra att de flesta nu har kollektivavtal men det har knappast varit frivilligt.

För att få vara med i "matchen" har de känt sig tvingade. Och kämpat emot i det längsta. Det är också på grund av bemanningsbranschen som vi har problem inom vård och omsorg och andra områden. Kostnaderna har skenat otroligt och det är vi skattebetalare som står för notan.

Det är också på grund av bemanningsbranschen som vi har problem inom vård och omsorg och andra områden.

Representanter för Svenskt Näringsliv skriver att det finns ett starkt stöd bland svenska folket för valfrihet i välfärden. De blandar äpplen och päron i sitt uttalande.

Ja, det finns visst stöd för frihet i välfärden, men det finns definitivt inte ett stöd för att skattefinansierade verksamheter ska ge vinster som hamnar i fickorna på ägarna till riskkapitalbolag. Till exempel är Sverige ensamt i världen med att tillåta vinstdrivande aktiebolag i grund- och gymnasieskola.

Marknadsstyrning leder alltid till en segregerad skola och en segregerad skola kan aldrig bli likvärdig. Det finns många anledningar till att alla andra länder förbjuder det. Inom vård och omsorg ser man samma tendenser, i de flesta fall går vinsterna inte tillbaka till verksamheten.

När Liberalernas Mats Siljebrand ändå hävdar att det handlar om att kämpa för valfrihet inom vård, skola och omsorg måste man ställa frågan: Vems frihet? Inte individens i alla fall, snarare riskkapitalisternas.

Lasse Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel