Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sedlar från rån ska spåras med DNA

Två färgade sedlar som lämnades in till Södertäljepolisen i torsdags har skickats på teknisk analys för att se om de härrör från rån.

Men även om polisen i dag snabbt kan se om färgen kommer från färgpatroner i värdeväskor så är det inte lika lätt att veta från vilket rån pengarna kommer. Men det kan snart komma att ändras – nu finns nämligen tekniken där unika vätskor kan kopplas till varje enskild värdeväska eller objekt.

Stockholmspolisen arbetar nu med att införa medlet i svenska värdeväskor. Förebilden är brittisk polis som har jobbat framgångsrikt med metoden och har tagit fram en unik kemisk förening med konstgjort DNA. När rånarna öppnar vätskan sprutas den på pengarna via ett sprinklerssystem.

– Man kan med 100 procents säkerhet säga var pengarna kommer från, säger Anders Burén, chef på länskriminalens spaningsrotel.