Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp! Fel information om nya busstider

I morse började neddragningarna i busstrafiken gälla. Men på SL:s hemsida fanns långt i från alla neddragningarna med.

I början av hösten presenterades ett besparingsförslag för länets busstrafik som skulle få stora konsekvenser för Södertälje.

Efter protester och politisk fajt i landstinget räddades linje 787 till Enhörna och 784 till Norrvrå undan nedskärningarna. Men en Södertäljelinje skars bort helt och flera fick lägre turtäthet.

På måndagsmorgonen började den nya tidtabellen, där neddragningarna genomförts att gälla.

Den som vill få en snabb överblick på hur det ser ut med trafiken i Södertälje bör inte vända sig till SL:s hemsida. Där nämns att två hållplatser får ett nytt namn och att en linje läggs ned, men den glesare trafiken finns inte alls med.

– Nej, jag ser nu att listan inte är fullständig. Jag tror att det beror på att vi har haft ett lite halvdant underlag, säger Lovisa Åbom, presskontakt på SL när LT väcker frågan.

SL:s hemsida ska uppdateras, men det är inte säkert att det blir i dag.

– Det är väldigt mycket information som ska ut när det är så stora förändringar som i dag, därför kan det halta lite. Men all information finns ju i tidtabellerna, säger Lovisa Åbom.

Någon komplett lista över vilka neddragningar som genomförs kan varken SL eller landstingets trafikförvaltning få fram när LT frågar, men i faktarutan här intill ser du de förändringar som klubbades i oktober. 

UPPDATERING 17.06.

Elof Hansjons (S), kommunalråd i Södertälje kommun och ledamot i trafiknämnden i Stockholms läns landsting, skrev på Twitter: "Det här håller inte måttet, SL!" om de ofullständiga tabellerna. Han länkade även till LT:s artikel.

– Någonstans förutsätter jag att informationsflödet fungerar när det sker förändringar i kollektivtrafiken och det visar ni ju att det inte har gjort i det här fallet, säger han. Resenärerna påverkas ju, det är många som använder sig av SL:s hemsida för att söka fram sin resa.

– Jag förutsätter att man tittar på det här och rättar till felen, fortsätter Elof Hansjons.

Är det något ni kommer att ta upp i trafiknämnden?

– Jag försöker att inte vara för snabb i mitt politiska arbete. Nu ska jag först och främst ta reda på vad som inte har funkat och hur det kan åtgärdas.

Förändringar från efter nyår

Från 11 januari gäller följande förändringar:

753 (Hovsjö–Östertälje): Från 15- till 30- minuters på vardagskvällar efter 21, samt efter 16 på lördagar.

754 (Geneta–Pershagen): Från 15- till 30-minuters¬trafik efter 16 på lördagar.

755 (Astrabacken–Södertälje syd): Från 15- till 20-minuterstrafik i morgon och eftermiddagsrusning.

758 (Geneta–Östertälje): Minskade turer mitt på dagen och på helger från 15- till 30- minuterstrafik.

759 (Astrabacken–Glasberga): Från 15- till 30-minuterstrafik efter 16 på lördagar.

765 (Syd–Gärtuna): Läggs ner.

780 och 780X: Turutbudet minskas från 15- till 30-minuterstrafik under morgonen mot Södertälje. Samma sak åt andra hållet under eftermiddagen.

Källa: Trafikförvaltningen och SL