Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-väljarna står i bjärt kontrast till dem som har sitt på det torra

Annons

Hur vi än vrider och vänder på politiken är Sverigedemokraterna alltid numer med. Och man sitter på röstknappen ofta. Och landet kommer att vara fast i deras skruvstäd. Tills de etablerade partierna eventuellt kommer till insikt.

Anmäl text- och faktafel

För SD är den sociala plattformen att folk ofta behandlas väldigt illa här i landet. I dag talar SD om att skicka tillbaka många invandrare, alla tycks ha samma usla värde – de är inte svenskar även om de flesta bott i vårt land i decennier. Detta negligeras av många moderater.

Andra moderater har givetvis sett vad SD egentligen står för, men makten hägrar. Sammanvägt med Jimmie Åkessons alltmer tydliga högersväng är detta förstås mumma för Moderaterna. Faran i detta (för Åkesson) är att SD-väljare inte är särdeles trakterade av att ingå i högergemenskapen.

Den missnöjda väljarbasen för SD är förstås alla de människor som under de senaste två decennierna blivit utsatta av denna moderna form av nationell som global kapitalism. Detta är en massförändring av människors vardag. Vad alla människor ska jobba med står skrivet i något som inte finns, men de flesta har förstått. Och det skapar frustration, misstro och ryms väl i det marxistiska ordet alienation.

Den fjärdedel av befolkningen som blivit mer eller mindre proletariserade är en utmärkt damm för SD att fiska i.

Välfärden, detta honnörsord, har blivit alltmer vingklippt och den fjärdedel av befolkningen som blivit mer eller mindre proletariserade är en utmärkt damm för SD att fiska i. Och det nätet tar numer upp över en miljon i sin fångst. De uträknade röstar ofta på SD. De är naturligtvis inte nazister utan vanligt folk, antingen förbannade på, eller mosade av statsmaskineriet. Ständigt pulvriserade av brist på pengar och kommunala tjänstemän som ofta slår ifrån sig.

Förvisso har SD nazistiska rötter men det är ju inte därför folk röster på dem, det är deras egen utsatta och försvagade position som avgör.

Under lång tid att har misstron mot myndigheter grott, trångboddheten förstärkts. Industrijobben i det svenska rostbältet har krympt hejdlöst, hela landsändar kippar efter luft. Fattigdomen ökar, exkluderingen tilltar, skolor och polis blir alltmer fragmentariska och kriminaliteten blir för unga så kallade arga män enda utvägen att skaffa sig snabba och otroligt många sedelbuntar i innerfickan.

Den här brokiga samlingen av outlaws är SD:s grund. I bjärt kontrast till dem som har sitt på det torra och lever obekymrade.

Årets valrörelse blev precis så korkad som den blev för att så många av partierna inte vill fatta vad SD:s väljarbas står för. Kom ihåg att många människor i det här landet känner att samhället vänt dem ryggen.

De drabbade är så många att alla närstående också drabbas, känner av samhällsoron och att tilliten håller på ett gröpas ur. Och de är ofantliga många. Att Åkesson inte räds ett extraval är uppenbart.

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel