Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-toppar tog betalt för resor – till Nykvarn?

Tommy Blomqvist (SD) begär oftast körersättning för en sträcka på 20 kilometer – trots att det bara är 3,5 kilometer till stadshuset från Ronna. Det är i Ronna som han hävdar att han bor.

Annons

Den som är politiskt engagerad i Södertälje kan få ersättning för resor från sin fasta bostad till platsen för ett möte.

Sverigedemokraternas gruppledare Tommy Blomqvist, med en lång rad politiska uppdrag, är skriven på Tunvägen i Ronna. Det är också där han verkligen bor, har han försäkrat för LT – även om en lång rad uppgifter, bland annat från grannar och bekanta, säger att han i själva verket bor i Stångarö i Nykvarn. Bor han i Stångarö får han inte vara politiskt engagerad i Södertälje.

Från Ronna till stadshuset är det 3,5 kilometer. Men när Tommy Blomqvist begär ersättning för sina resor till och från kommunala möten begär han oftast betalt för 20 kilometer, inte för sju.

– Ja, det låter som om det är till någon annan plats än Ronna, det kan jag hålla med om, säger Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun.

Från Stångarö till stadshuset är det 10 kilometer – fram och tillbaka alltså 20 kilometer.

Tommy Blomqvist har varit politiskt engagerad i Södertälje sedan mars 2011. Enligt uppgifter från kommunen har han under den tiden begärt kilometerersättning 149 gånger.

116 gånger har han begärt ersättning för 20 kilometer, 7 gånger för sträckor längre än 20 kilometer och 26 gånger för kortare sträckor. 14 gånger har han begärt ersättning för exakt sju kilometer.

Kan den som lämnar felaktiga uppgifter bli återbetalningsskyldig?

– Jag vet inte. Jag har aldrig stött på att vi begärt pengar tillbaka, men det vore inte otänkbart, säger Ola Schön.

Tommy Blomqvists sambo Ingrid Hult är också invald i kommunfullmäktige för SD. Det är hon som äger huset i Stångarö, som enligt Tommy Blomqvist är en sommarstuga – där parets två barn i 20-årsåldern är skrivna.

Ingrid Hult är också skriven i Ronna och även hon begär oftast ersättning för en sträcka på 20 kilometer. Sedan mars 2012 har hon begärt kilometerersättning 80 gånger – 44 gånger för 20 kilometer, 12 gånger för längre sträckor och 24 gånger för kortare sträckor.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) har sagt att hon förutsätter att en undersökning görs efter LT:s avslöjande. Ola Schön har kontaktat såväl länsstyrelsen som Skatteverket, som sköter folkbokföringen.

– Det är viktigt att detta reds ut. Det är allvarligt när det ifrågasätts om någon som sitter på många uppdrag egentligen är behörig att göra det, säger Ola Schön.

Folkbokföringslagen säger att man ska vara folkbokförd där man bor – och bor gör man där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila.

LT har sökt såväl Tommy Blomqvist som Ingrid Hult, men inte fått tag i dem.