Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-svansens hat har blivit film

Annons

Sverigedemokraterna har startat sin valkampanj. Och det rör sig inte om aktuella politiska frågor som vård, skola och omsorg. Nej, det handlar om Socialdemokraternas historia för cirka hundra år sedan.

Den blev snabbt en tittarsuccé bland extremhögerns nätaktivister.

SD har producerat en ”dokumentärfilm” om historiebeskrivningen speciellt vid tiden före och under andra världskriget.

Den blev snabbt en tittarsuccé bland extremhögerns nätaktivister.

Det som presenteras är egentligen inga nyheter. Det mesta är upprepningar vad nättrollen, sedan lång tid tillbaka, har fabulerat ihop i kommentarsfälten hos sociala medier.

Jag kommenterar några av de grövsta hittepå-historierna:

1) Den ger sken av att Socialdemokraterna var ensamma upphovsmän för Rasbiologiska institutet och tvångssteriliseringarna.

Fakta är att det var en enig riksdag, som beslöt att starta Rasbiologiska institutet. Det inrättades i Uppsala 1921 (källa: Uppsala universitetsbibliotek).

Institutet stödde tillkomsten av det steriliseringssystem som byggdes upp. På 1950-talet inkorporerades verksamheten under Uppsala universitet.

2) Mitt parti får ensamt skulden för i stort sett allt elände som skedde under krigsåren,

Statsminister Per-Albin Hansson var Adolf Hitlers adjutant, Socialdemokraterna inspirerade till Förintelsen och sedan understödde den.

För att filmen ska få önskad effekt sägs förstås inte ett ord om att Sverige under kriget hade en samlingsregering där även högern, liberaler och bondeförbundare ingick.

3) Den innehåller även anklagelser mot Aftonbladet.

Det antyds att tidningen var S-styrd med ett innehåll, som vurmade för Adolf Hitler och Nazityskland.

Filmen är en bedrövlig skapelse. Den är ett hopkok av påhitt, felaktigheter och lögne

Under 1930- och 40-talen var Aftonbladet så långt från en S-tidning man överhuvudtaget kan komma. Först 1956, elva år efter att Adolf Hitler sköt sig i bunkern, köptes Aftonbladet av LO och ledarsidan blev därmed Socialdemokratisk.

Filmen är en bedrövlig skapelse. Den är ett hopkok av påhitt, felaktigheter och lögner.

SD försöker lägga dimridåer samt leda bort diskussionen från partiets rasistiska politik hämtad från rötterna inom 1990-talets vit makt-miljö och Bevara Sverige svenskt.

Jag sammanfattar skådespelet med att SD-svansens hat har bytt scen – från kommentarsfälten till filmduken.

Arnold Andersson (S)

Södertälje

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel