Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s EU-skepsis inget att imponeras över

Replik. Beata Milewczyk (SD), gruppledare och riksdagskandidat, ondgör sig i LT den 30 juli över det svenska medlemskapet i EU. Genom det sällar sig Beata Milewczyk (SD) till en politisk linje som på goda grunder kan anses vara direkt farlig för ett litet och export- och delvis importberoende land som Sverige.

Sedan Sveriges inträde i EU har Sveriges varuexport till EU ökat med 50 procent, i fasta priser och med hänsyn till vår tillväxt.

I dag går över 70 procent av Sveriges export till EU:s inre marknad och över 80 procent av svensk import kommer från länder inom Europa. Den inre marknaden har lett till fler jobb och företag i Sverige tack vare en starkare global konkurrenskraft. Enkelt uttryckt, medlemskapet i EU är och har varit viktigt för svensk välfärd. Uppenbarligen vill SD sätta detta på spel.

Beata Milewczyk (SD) jämför också EU med Sovjetunionen. Det är en jämförelse som är missvisande och historielös.

Jag var själv engagerad för ett svenskt medlemskap i EU och är alltjämt mycket glad över att vi är medlemmar i EU. Likväl finns det sådant som kan och bör förändras och utvecklas inom EU, precis som inom alla samarbeten, partnerskap eller relationer. SD kan behöva lära sig att i medlemskap av olika slag handlar arbetet ofta om att kompromissa för att skapa något som ger gemensam nytta. Det går inte att plocka russinen ur kakan oavsett hur än gärna man vill det.

Beata Milewczyk (SD) jämför också EU med Sovjetunionen. Det är en jämförelse som är missvisande och historielös.

För det första och det allra viktigaste, medlemmarna i EU består av demokratier. Sovjetunionen var på många sätt motsatsen.

För det andra baserades inte den sovjetiska ekonomin på frihet och konkurrens. I den enpartistat som Sovjetunionen de facto var gällde planekonomi. EU består istället, som bekant, av fria marknadsekonomier.

Beata Milewczyk (SD) skriver också att hon som medborgare är skyldig att värna sitt land och gör det genom att säga att EU inte är någon bra partner för samarbete för Sverige. Dessutom tror hon inte att Sverige blir tryggt och fritt genom att fortsatt vara medlemmar i EU.

Jag vet att SD är ett folkhemromantiskt parti, men att driva en politisk linje som förverkligad med stor sannolikhet leder till försämrad svensk konkurrenskraft, färre jobb och minskat inflytande i Europa är inget att imponeras av.

Om Sverige skulle lämna EU blir vi på pappret möjligen friare, men Sverige är ett mycket litet land och den omvärld vi i dag lever i skiljer sig enormt mycket från det folkhemstid som SD drömmer sig tillbaka till.

Och som riksdagskandidat med väljarbas i Södertälje med företag som Scania och Astrazeneca blir Beata Milewczyk (SD) svaret skyldig över vilka konsekvenserna skulle bli för dessa två viktiga arbetsgivare i Södertälje vid ett utträde ur EU.

Om Sverige skulle lämna EU blir vi på pappret möjligen friare, men Sverige är ett mycket litet land och den omvärld vi i dag lever i skiljer sig enormt mycket från det folkhemstid som SD drömmer sig tillbaka till.

Vi lever i en starkt internationaliserad värld där vårt välstånd har direkt koppling till hur väl vi kan samarbeta inom EU och globalt. Och minskat välstånd leder till minskad frihet och minskad trygghet för alla i Sverige.

Ett Sverige som sluter sig och som visar sig avig till samarbetet i Europa kommer få det mycket svårt att vidmakthålla en stark konkurrenskraft och därmed vårt relativt höga välstånd.

Därför är SD:s EU-skeptiska väljarflört inget att imponeras över utan snarare något att med tydlighet argumentera mot.

Dan Nilsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel