Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker anklagas för skadegörelse

Under Almedalsveckan i Visby hyr Södertälje kommun boende av privatpersoner. En av bostäderna, där S­verigedemokraterna Tommy Hansson och Tommy Blomqvist bodde, ska ha vanskötts.

I flera år har Södertälje kommun funnits på plats under politikerveckan i Almedalen. Arrangemanget ser ut så att kommunen hyr bostäder från privata hyresförmedlare åt sina representanter. Så också i år.

– Det fungerar bra på många sätt. Det är billigare och centralt, säger Roger Svanborg, kommunstrateg.

Men just i år tycks det i ett fall inte fungerat alls. En villa som två av Södertäljes ledande sverigedemokrater, Tommy Hansson och Tommy Blomqvist, bodde i lämnades enligt bostadsförmedlaren och Södertälje kommun inte i acceptabelt skick.

– Enligt uppgift från förmedlaren fanns det aska på golvet och en säng var nerkissad, säger Roger Svanborg.

De uppgifterna bekräftas av Linda Jarl, som under åtta år varit bostadsförmedlare på Gotland under somrarna och som var den som förmedlade villan till kommunen.

– Någon hade kissat ner sängen. En matta hade någon också kissat på. Det luktade urin i bostaden, och det var aska i en av sängarna, säger hon.

Sverigedemokraternas gruppledare Tommy Hansson förnekar alla uppgifter om att villan i Visby skulle ha varit i dåligt skick när han och partikollegan Tommy Blomqvist lämnade den efter Almedalsveckan.

– Det är ett totalt missförstånd, vi lämnade villan i önskvärt skick vad jag kan minnas, säger han till LT.

Roger Svanborg är bedrövad när LT pratar med honom.

– Det här har inget med resan eller kommunen att göra. Stämmer alla de här uppgifterna är det Sverigedemokraterna som får ta ansvar för eventuella ersättningsanspråk. Men för mig finns det inget tvivel om att det här har skett, säger han.