Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politik hotar vår välfärd

Sverigedemokraterna påstår gärna att de värnar den svenska välfärden, och tror det kanske själva. En närmare granskning visar dock att deras politik i stället hotar den. Jag vill peka på tre centrala områden:

Migrationspolitiken. SD vill ha vad som närmast verkar vara ett idiotstopp när det gäller invandring till Sverige och snarare stimulera en utvandring. Samtidigt är arbetskraftsbrist ett av de största hoten mot välfärd och ekonomisk utveckling. Det beror på att Sverige, som så många rika länder har en befolkningssituation med ett växande antal gamla och ett krympande antal i arbetsför ålder. Så vi behöver tillskott utifrån. Det är inte en slump att Sverige och Tyskland, som haft en betydande invandring under senare år också haft den bästa ekonomiska utvecklingen i EU. Vi måste ha en reglerad ansvarsfull och balanserad invandring, och bli bättre på att inlemma dem som kommer hit i svenskt samhälle och arbetsmarknad. Det kräver investeringar i bland annat utbildning, men det gäller faktiskt all arbetskraft. Ett idiotstopp typ SD leder till ett fattigare Sverige.

Det är inte en slump att Sverige och Tyskland, som haft en betydande invandring under senare år också haft den bästa ekonomiska utvecklingen i EU.

• Det andra hotet från SD är att man vill verka för ett Swexit, det vill säga att Sverige skulle lämna EU. Titta på situationen i Storbritannien! Jag behöver nog inte säga mer.

• Det tredje hotet är att mer eller mindre lägga ner den svenska klimatpolitiken. Kan vi inte hantera klimatförändringarna så är det slut med allas vår välfärd. Sverige måste ta sitt ansvar i kampen mot klimatutsläppen och samtidigt utveckla vår förmåga att hantera de effekter som ändå är oundvikliga. Och det är bråttom. Helst bör vi bli världsledande i klimatsmart teknik.

Så vill vi bevara och stärka den svenska välfärden är nog inte SD rätt val.

Pär Granstedt

samhällsanalytiker och tidigare riksdagsledamot (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare