Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD har flest invandrare på vallistan

Sverigedemokraterna är det enda parti i Södertälje där invandrarna är i majoritet på valsedeln. En av dem är Nader Helawi.– SD är det enda partiet som slår vakt om nationen Sverige, säger han.

SD:s lista till fullmäktige innehåller åtta kandidater där fem har invandrarbakgrund. En finländare och fyra från Mellanöstern, varav tre är kristna kaldéer.

– Jag blev chockad när jag såg deras lista. De har släppt alla spärrar när det gäller att anpassa sig till det mångkulturella samhället, säger partiledaren för Nationaldemokraterna, Marc Abramsson.

Busschauffören Nader Helawi, 47, är kristen kaldé och flydde från Irak 2001 för att han förföljdes för sin kristna tro. I går morse stod han och delade ut Sverigedemokraternas tidning SD-Kuriren utanför Komvux där många andra flyktingar studerar. Nader Helawi är nummer två av åtta på SD:s lista till fullmäktige.

Han har varit med i partiet i ett år och nu inför valet är det mycket tidningsutdelning på gator, torg och vid dörrknackningar.

– Många som kommer från Mellanöstern gillar Sverigedemokraterna. Det märker jag när jag delar ut tidningen, säger Nader Helawi.

Men han möter också motstånd.

– De säger att vi är emot invandrare, och lärare på Komvux säger till eleverna att de inte ska ta emot vår tidning, säger Nader Halawi.

SD utpekas som invandrarfientligt och många tycker nog att det är konstigt att du som invandrare är med där. Kommentar?

– De vet inte vad SD står för. Jag är för SD därför att det är det enda partiet som slår vakt om nationen. Jag har jobbat i andra länder i Mellanöstern och blivit illa behandlad. Bara i Sverige har jag behandlats som en fullvärdig människa. Här fick jag trygghet.Och därför vill jag slå vakt om nationen Sverige, säger Nader Helawi.

En annan orsak till att han valt SD är partiets motstånd mot islamsk fundamentalism.

– Jag har många muslimska vänner och de ska givetvis ha rätt att utöva sin tro. Men jag tycker inte att moskéer passar i Sverige. Och inte heller slöja på arbetsplatser och skolor, säger Nader Helawi.

Läs mer i fredagens pappers-LT.