Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Science Week i Södertälje minskar avståndet mellan skola och yrkesliv: "Vill locka till framtidens jobb"

Vad finns det för roliga jobb inom teknik, ekonomi och naturvetenskap? Vad behöver man för utbildning? Är det svårt? Vad tjänar man?
För att minska avståndet mellan gymnasieskola, högskola och yrkesliv bjuder Södertälje Science Park in 600 gymnasieelever till kreativa workshops och möten över gränserna.

Under fyra dagar i januari slår Södertälje Science Park upp dörrarna för sitt årliga event Science Week – en kreativ mötesplats öppen för alla. Då samlas gymnasieelever tillsammans med KTH, näringsliv och kommun för att delta i workshops och seminarier kopplade till forskning, innovation och utveckling.

Sverige är en stark industri- och exportnation och i Södertälje finns två stora internationella företag, Scania och AstraZeneca och många mindre företag. Det finns massor med spännande framtidsjobb och en stor variation av yrken. Nya möjligheter skapas av den snabba utveckling mot hållbarhet, digitalisering och entreprenörskap.

Nyfiken på framtiden? Det här händer på Science Week 2020

– Vi vill visa upp hela paletten i ett samhälle och bredden av den kunskap som finns samlad här i Södertälje. Det handlar om olika aktörer som möts och om hur vi kan samverka tillsammans. Förutom de stora företagen bjuder vi in gymnasieelever, som inte får tillträde till sådant här annars, och de små entreprenörerna, berättar Eva Helén, utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park.

Mötet över yrkeskategorier, generationer och olika forskningsområden är en viktig del i arbetet framåt.

– Genom att länka samman skolan med företag, universitet och forskningen skapas möten över gränserna som förhoppningsvis ska kunna stärka ungdomarnas självbild och inspirera dem till vad de kan göra i framtiden, säger Eva Helén.

Många unga pendlar till högskolan

Förutom Södertäljes gymnasieelever i årskurs 2 kommer även elever från Tullinge, Tumba och Strängnäs till Science Week 2020. Förhoppningen är att kunna vägleda, inspirera och berätta om studie- och jobbmöjligheter och hur arbetsmarknaden ser ut. Många vet inte heller vilken otrolig variation det finns på arbetsuppgifter och företag.

Sedan årsskiftet 2017/2018 finns KTH i nya lokaler vid Södertälje Science Park med plats för 1200 studenter och där finns också en ny forskningsorganisation inom området hållbar produktion.

– I dag väljer många unga här att plugga vidare direkt efter gymnasiet, men många söker till Södertörn eller Stockholm och pendlar till och från skolan eftersom de bor kvar hemma, berättar Maria Leonardsson, rektor på Täljegymnasiet.

Fullt program för unga under Science Week

På Science Week finns många skräddarsydda aktiviteter som riktar sig direkt till skoleleverna.

Nytt för i år är bland annat ett ”hackathon” för mellanstadiet där eleverna får jobba i Minecraft kring temat ”Södertälje centrum 2030”.

Programpunkten ”Framtidsinspiration” innebär att representanter från företag som till exempel Scania, Astra Zeneca, Södertälje sjukhus, Södertälje kommun tillsammans med mindre företag möter eleverna och berättar om sin verksamhet och jobben där.

Dessutom får eleverna möjlighet att i små grupper samtala med representanter från näringslivet på ett lite mer lättsamt sätt över en lunch. Mötet under ”Framtidslunch med en yrkesverksam” brukar vara väldigt uppskattat från båda sidor, berättar Maria Leonardsson.

– Det stärker elevernas självkänsla och de blir sedda. De får idéer och hör om saker som de inte visste fanns i den egna hemstaden och att vägen till jobben inte alltid behöver gå spikrakt framåt. Det stärker både deras bild av sig själva och den stad som de lever i. Här finns det forskning och företag som är världsledande och det finns så många yrken idag som de inte känner till.

Hitta innovativa lösningar på verkliga problem

På Science Week utmanas eleverna även att hitta en innovativ lösning på ett verkligt problem från till exempel Scania, AstraZeneca eller Södertälje kommun. Resultaten som kommer fram under workshopen ”Innovation camp” går sedan vidare till ett Draknäste där en vinnare lyfts fram.

Samarbetet med gymnasieskolan sträcker sig även över resten av året. Dels har eleverna tillgång till prototypverkstaden där de kan laborera med egna projekt, dels gör en del av eleverna sina gymnasiearbeten i samarbete med Södertälje Science Park och KTH.

– Eleverna har ett case som handlar om bränsle, beställt av Scania. Då fördjupar naturvetarna sig i själva bränslet och ekonomerna i marknadsföringen av bränslet. Det är ett projekt som jag är jättestolt över, och det resulterar i en riktig produkt. Det är verkligen ”win-win”. Eleverna tjänar på det, KTH tjänar på det och företagen tjänar på det, säger Maria Leonardsson.

Var med och skapa framtidens Södertälje City 2030 – anmäl dig till 24-timmars hackathon här

Om Södertälje Science Park

Södertälje Science Park är en utvecklingsarena som satsar på att bli en nationell nod för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Här kan aktörer från näringsliv, akademi och samhälle träffas, samverka och driva branschöverskridande forsknings- och utvecklingsprojekt. I Södertälje Science Park ligger KTH:s utbildnings- och forskningsorganisation kring hållbar produktion, med 1 200 utbildningsplatser.

Bakom bildandet av Södertälje Science Park står Södertälje kommun, KTH, AstraZeneca och Scania.

Läs mer om utbildningarna på KTH i Södertälje

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Södertälje Science Park och ej en artikel av nyhetsredaktionen.