Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schack matt på Brunnsängskolan

Varje vecka spelar över 200 elever på Brunnsängskolan schack. Det är en medveten satsning som ska ge bättre studieresultat och ökad integration bland elever.

Trappan som leder upp till utbildningslokalerna är full av elever som spelar schack. Två av dem är Julia Sjölander och Ella Jämsén som båda går i femman. Så sent som i augusti i år hade de en helt annan uppfattning om schack mot de har i dag.

– Jag tyckte det var töntigt och bara något som gamla tråkiga gubbar som inte har något att göra spelade, säger Julia Sjölander.

Nu spelar de schack varje dag i skolan och även på den fritid som blir över efter läxläsning och hockeyträningar. Då spelar de mot sina bröder och mot varandra.

– Det bästa med att spela schack är att spela mot, och lära känna nya människor, säger Julia Sjölander.

– Det tråkiga är när man förlorar. Men det går fort över, säger Ella Jämsén.

Sedan i höstas har skolan satsat på schack och fler och fler börjar spela.

Läraren Johannes Haddad har tidigare varit med att starta upp liknande satsningar på andra skolor.

– Schack är både ett pedagogiskt och socialt verktyg. Som en tävling mellan tankar där man måste ha fokus och samtidigt vara trevlig mot sin motståndare, säger Johannes Haddad.

Båda tjejerna tycker att de har blivit både smartare och har bättre fokus.

– Jag tycker man ska våga testa. Det är både kul och nyttigt, säger Ella Jämsén.