Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scanias VD ny ledamot i Agenda 2030-delegationen: "Helt klart en win-win"

Som näringslivsrepresentant går Scanias vd Henrik Henriksson in som ny ledamot i Agenda 2030-delegationen.
– Vi vill vara en del av lösningen – därför har jag tackat ja, kommenterar han.

Annons

Regeringen har offentliggjort vilka sju nya ledamöter som utsetts till den delegation som stödjer Sveriges genomförande av Agenda 2030. Agendan innebär att alla FN:s medlemsländer förbundit sig att tillsammans uppnå de 17 globala målen för en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.

– Transportsektorn står för en betydande del av CO2-utsläppen – i EU upp emot 25 procent. Det är ett av problemen Agenda 2030 måste hitta en lösning till för att nå de globala hållbarhetsmålen. Samtidigt ser vi hur behovet av att transportera människor och gods bara ökar. Därför kommer också framsteg inom transportnäringen att spela en viktig roll i att uppnå många av de 17 globala målen. På Scania har vi gjort ett val att vi aktivt driver på omställningen i vår sektor. Vi vill vara en del av lösningen och (...) därför har jag tackat ja, kommenterar Henrik Henriksson.

Sedan tidigare ingick fyra ledamöter, och Henrik Henriksson är alltså en av de ytterligare sju som har utsetts. Regeringen uppger i ett pressmeddelande att delegationen nu förstärks med kompetens från näringslivet, civilsamhället, kommunerna och forskningen. Även den geografiska spridningen förbättras.

– Agenda 2030 är en angelägenhet för hela samhället, som naturligtvis inkluderar näringslivet. Många bolag har tidigt sett stort värde i att arbeta med Agenda 2030 som ett ramverk för hållbar utveckling. Det är bättre för klimatet och de samhällen där vi verkar, men också för att stärka vår konkurrenskraft och för att driva tillväxt - helt klart en win-win. Jag skulle säga att näringslivet redan håller högt förändringstempo, men med rätt lagstiftning, incitament och samarbeten kan vi göra ännu mer. Där måste vi ha tät dialog och nära samarbeten mellan politik och näringsliv, fortsätter han.

Delegationen är en statlig kommitté, som arbetar självständigt från regeringen och departementen.

Annons