Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scanias rekordår ger rekordbonus – så mycket får de anställda

Rekordår för Scania 2016. Det ger en rekordbonus på 29 257 kronor till de anställda.
– Det känns skönt, säger Michael Gustafsson, verkstadsklubben IF Metall.

– Det var precis så här vi ville att bonussystemet skulle fungera, när det går så här bra för företaget känns det bra att få en del av kakan, säger Michael Gustafsson, vice ordförande i IF Metalls verkstadsklubb på Scania.

Scanias bonussystem skrev om för två år sedan när företaget gick upp i tyska Volkswagen. Tidigare fanns ett tak på 27 000 kronor och bonusen var knuten till leveranssäkerheten. Taket togs bort och nu styrs summan av nettovinsten för företaget.

När årsrapporten släpptes på fredagsmorgonen ville vd Henrik Henriksson inte gå ut med exakta siffror för hur det mycket starka resultatet påverkat bonusen men efter några timmar släpptes siffrorna.

Rekordhöga 29 257 kronor delas ut till de anställda i år. Summan sätts in på Resultatbonusstiftelsen och de anställda kan välja att plocka ut den om fyra år eller spara den. Fjolårets bonus låg på 28 052 kronor.

– Det kändes skönt att kunna gå ut och berätta om den rekordhöga siffran. Vi har ju vetat att företaget gått bra men det har funnits en viss oro över hur den pågående kartellutredningen eventuellt skulle påverka men företaget gick med på det krav vi ställt att eventuella bötesbelopp ska räknas bort från uträkningen av bonusen, berättar Michael Gustafsson.

Scania utreds fortfarande av EU-kommissionen för delaktighet i den kartell som företagets konkurrenter deltagit i och tilldelats höga böter för. Scania har hela tiden hävdat att man inte ingått i kartellen men valde i somras att avsätta 3,8 miljarder kronor för eventuella böter.

Det ska dock inte ses som ett erkännande utan som en ren säkerhetsåtgärd och ett krav från revisorerna sa man då.

– Tjejerna och killarna på golvet som slitit hårt under året ska inte behöva påverkas av något som ligger längre tillbaka i tiden så det känns bra, säger Michael Gustafsson.

Något direkt firande blir det inte för Michael Gustafsson.

– Nej, att gå ut på golvet och träffa glada medarbetare känns bra nog. Men självklart är det så att de här pengarna betyder oerhört mycket för våra anställda. Många sparar dem till pension, de som har varit med från början och valt det alternativet har mellan 600 och 700 000 kronor sparade nu. Andra väljer att resa någonstans med familjen eller betala av lån. Det är ju en bra bit över en extra månadslön så det är välkomna pengar.