Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scanias nya lastbil: Här är ratten på största satsningen någonsin

Scania lanserar för första gången på 20 år en helt ny lastbil. Den 23 augusti presenterar företaget sin största satsning någonsin på en ny produkt.– Vi har en spännande tid framför oss, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Scania bekräftar i dag att företaget introducerar en helt ny generation lastbilar, vilket LT avslöjade efter företagets miss i oktober. Serien kommer att introduceras i steg med början den 23 augusti enligt ett pressmeddelande. Senast Scania lanserade en helt ny lastbilsgeneration var 1995.

Med den nya lastbilen hoppas Scania bli ledande inom hållbar transport.

– Just nu lämnar vi inte ut mer information om de många innovationerna som kommer. Men jag är övertygad om att det Scania avslöjar den 23 augusti kommer att pratas om – både inom och utanför industrin, säger Christian Levin, högste chef för försäljning och marknadsföring på Scania.

Ett par färdiga lastbilar från den nya satsningen står redan på Scania avslöjar Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania. Men det enda lastbilstillverkaren avslöjar om dem och de nya funktionerna i sitt pressmeddelande är en bild på ratten. Ett tränat öga kan se att det finns en mängd nya funktioner i ratten.

– Ja, mycket knappar är det.

Hans-Åke Danielsson på vilket sätt är det er största satsning någonsin?

– Senast vi lanserade en komplett ny lastbil var 20 år sedan. Sen dess har vi vuxit till flera marknader, kundernas krav har förändrats och vi har ett bredare produktsortiment än tidigare.

Så ni har satsat mer pengar än någonsin? Eller är det flest produkter någonsin? Eller mest innovationer?

– Vi återkommer om det i augusti. Men svaren är ja, ja och ja.

Scania pratar om en helt ny generation lastbilar. Vad innebär det?

– Bland annat har vi utvecklat en helt ny hyttstomme, vilket vi berättade redan 2010, och bara det är en ganska omfattande operation. Vi har alltså börjat helt från ruta ett.

Hur länge har ni jobbat på den här utvecklingen?

– Vi har arbetat länge med det här.

Vad betyder det här för Scania?

– Vi har en spännande tid framför oss. Den nuvarande generationen som har 20 år på nacken är en oerhört uppskattad och fin bil. Den vi kommer visa i augusti är ännu finare. Vi har ett kanonläge.

Vad kommer att hända med den äldre lastbilen?

– Den kommer leva kvar över en bestämd tid. Men hur länge kan jag inte gå in på.

Kommer den nya lastbilen produceras i Södertälje?

– Den kommer produceras över hela världen men vi jobbar nära produktion och utveckling. Eftersom det här är promenadavstånd från line till Berget (utveckling) är det naturligt att Södertälje går först vad gäller produktion.

Kommer det betyda nya arbetstillfällen i Södertälje?

– Vi går från den gamla till den nya generationen successivt och vi har redan extrapersonal inne för att klara omställning. Den största numerära personalökningen har varit i Oskarshamn. Skulle det bli en försäljningssuccé så får vi se då, men just nu betyder det inte mer personal.

Senast Scania lanserade en ny lastbilsmodell var 2004 då R-serien presenterades. En ny lastbilsgeneration presenterades senast 1995.

Som LT skrev i oktober förra året avslöjade sig Scania i en ansökan till kommunen. Företaget ville sätta upp en paviljong som dels ska användas för ”lansering av fordon” enligt bygglovsansökan. Enligt handlingarna till kommunen blir det pressevent i augusti och till sist kundevent september-november.

Efter LT:s avslöjande lämnade Scania in reviderade bygglovshandlingar för sin provisoriska paviljong vid Saltskogsfjärden. Underrubriken ”Albatross” togs bort. I de reviderade handlingarna stod ingenting om lansering av fordon, inte heller om antalet gäster. I stället nämndes Scanias 125-årsjubileum och utbildningsmoduler för Scanias personal och kundevent.

Arbetet med paviljongen har börjat och pågår under sommaren.

Läs även: BILDEXTRA: Se Scanias lastbilar genom tiderna

Nu byggs Scanias hemliga paviljong

Efter avslöjandet – Scania ändrar sig

Missen avslöjar Scanias hemliga planer