Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scanias export till Iran hotas efter Trumps besked: "Inte helt obetydliga volymer"

Donald Trumps besked att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran kan innebära ett hot mot Scanias export, enligt SVT.

Annons

Detta då omkring fem procent – motsvarande 5 000 lastbilar – av företagets försäljning går till Iran, skriver SVT Nyheter.

Att USA drar sig ur innebär att hårda sanktioner återinförs mot Iran. Enligt Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har Europeiska företag som gör affärer i Iran sex månader på sig att avveckla verksamheten – annars riskerar de sanktioner från USA. Något som kan slå hårt mot Scania, menar Exportkreditnämnden.

Iran är en växande marknad för Scania – ett av de bolag som valde att stanna kvar i landet under sanktionstiden, enligt SVT. Scanias pressansvarige Hans-Åke Danielsson säger att Iran har kommit att bli en allt viktigare marknad, även om det inte något av de tio största.

– Det handlar ändå om inte helt obetydliga volymer som vi levererar till Iran, säger Hans-Åke Danielsson till SVT.

Scania har ingen egen fabrik i landet men samarbetar med två lokala fabriker. Nu avvaktar man för att se vad beslutet innebär för företaget, skriver SVT.

Sveriges export till Iran består främst av lastbilar, telekom och maskinutrustning. Under förra året fördubblades den svenska exporten till landet till drygt 4 miljarder kronor per år – en trend som Exportkreditnämnden nu befarar kan vända.