Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scania varnar anställda att bli gravida

Med anledning av spridningen av zikaviruset i Central- och Sydamerika varnar nu Scania sina medarbetare för att bli gravida under utlandsvistelsen.

Scania har gått ut med riktlinjer för företagets medarbetare i Central- och Sydamerika med anledning av zikavirusets spridning. De drabbade områdena finns i ett flertal länder.

Medarbetare i drabbade områden rekommenderas att skydda sig mot myggor och undvika graviditet. Gravida affärsresenärer bör skjuta upp resor till drabbade områden och absolut inte resa till högriskområden. Kvinnor bör skydda sig mot graviditet i åtminstone 28 dagar efter vistelse i ett drabbat område. Icke-gravida medarbetare löper liten risk att drabbas av en allvarlig form av smittan, men rekommenderas ändå att skjuta upp resor till högriskområden för att undvika att bli smittade.

Enligt Björn Carlborg, företagsläkare på Scania med internationellt medicinskt ansvar, berörs cirka 150 personer bosatta i Central- och Sydamerika.

Hur allvarlig är situationen ur medicinsk synpunkt?

– För Scaniaanställda är situationen inte speciellt allvarlig. Men det finns en viss oro, framförallt för gravida. Vi avråder gravida kvinnor från att resa till drabbade områden, säger Björn Carlborg.

Kan spridas via transfusion

Zika är ett virus som sprids av myggor och tillhör samma grupp som denguefeber och gula febern. Det finns ett samband mellan zika-infekterade gravida kvinnor och barn födda med mikrocefali. Viruset kan även spridas genom sexuella kontakter och blodtransfusion.

Källa: Folkhälsomyndigheten.