Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scania skapar nya jobb i Irak

Irak var i början av 1980-talet en av Scanias största marknader. Nu satsar företaget tillsammans med irakiska partner stort för att få marknaden att blomstra ännu en gång.

På måndagsförmiddagen fanns representanter både från Scania, irakiska sam-arbetspartnern Al Bunnia-gruppen, medfinansiären Swedfund och regeringen i form av handelsminister Ewa Björling, på plats på Scania när det nya avtalet undertecknades.

Scanias nyetablering i Irak innefattar både produktion och försäljning. Lastbilar som beställts av statliga kunder monteras lokalt i landet, medan en fristående distributör försörjer den privata marknaden med importerade fordon.

Distributören svarar också för återuppbyggnaden av Scanias försäljnings- och servicenät i landet.

– För oss betyder det självklart mycket att kunna etablera oss i irak igen, inte minst för att stärka banden mellan Sverige och Irak, säger Martin Lundstedt, försäljnings- och marknadsdirektör på Scania.

Han berättar att man i år satsar på en volym av 500-1 000 bilar men att man bara inom några år hoppas på ett par tusen fordon. Verksamheten kommer att expandera successivt, men hur många tjänster det rör sig om och hur många medarbetare från Södertälje som får chansen till jobb i Irak, är oklart.

Läs mer om Scanias nyetablering  i Irak i tisdagens pappers-LT.