Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scania satsar 1,5 miljarder på nytt gjuteri i Södertälje

Tredubbling av kapaciteten och halvering av energiförbrukningen. Det är målet när Scania nu meddelar att man satsar 1,5 miljarder kronor på ett helt nytt gjuteri i Tveta industriområde i Södertälje.

Scania meddelar på torsdagsmorgonen att bolaget planerar att investera 1,5 miljarder kronor i ett nytt gjuteri i Södertälje. Det ska drivas på el framställd av förnybara energikällor och förhoppningen är att det ska innebära en tredubbling av kapaciteten och en halvering av energiförbrukningen jämfört med det befintliga gjuteriet.

Det nya gjuteriet ska byggas vid Tveta industriområde sydväst om E20 och ersätter det gamla som byggdes 1914. Enligt Scania är satsningen en av företagets enskilt största investeringar i en helt ny industriell anläggning.

– I den pågående omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer det under många år framåt att finnas behov av förbränningsmotorer, i synnerhet för lastbilar och bussar som används för långväga vägtransporter. Det nya gjuteriet kommer därför att ha en viktig roll i framtagningen av framtida ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer som även kan köras på en palett av förnybara drivmedel, säger Scanias produktionsdirektör Ruthger de Vries i en kommentar.

Scania skriver i pressmeddelandet att spaden kan sättas i marken i januari 2019. Antalet anställda beräknas bli detsamma som vid dagens anläggning, det vill säga uppemot 200 personer.

Läs också: Scania går från guld till silver i ny logotyp: "Det har inte varit helt gratis"

För prenumeranter och pluskunder [+]: Nytt Scania-gjuteri kan komma att byggas i Södertälje – "Mer rationellt att gjuta själv"