Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scania gör största Europaaffären någonsin

Scania kan ta helg med gott samvete. På fredagen gick lastbilsjätten ut med att man har gjort sin största affär någonsin i Europa.– Det är en miljardorder, det kan du skriva, hälsar presschefen Hans-Åke Danielsson.(Uppdaterad 11.21)

Det är det brittiska transportbolaget Eddie Stobart Limited som köpt drygt 2 000 lastbilar av Scania. Lastbilarna ska levereras under två år med start i början av mars i år.

Eddie Stobart Limited gillar Södertäljejätten.

Det här är nämligen fjärde gången som de köper lastbilar av Scania. Under 2010 och 2012 beställdes 1 000 lastbilar och 2014 ytterligare 1 500, meddelar Scania.

– Volymmässigt är det den viktigaste affären någonsin i Europa. Även internationellt sett är den stor, kanske den största även där. Det är lika många lastbilar som vi säljer på den svenska marknaden under ett år, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Hur mycket är den värd?

– Svårt att säga exakt. Det är en miljardorder, det kan du skriva. Runt två miljarder kronor.

Vad betyder det här för Scanias anställda?

– Varje stor försäljning gör att vi kan fortsätta verksamheten för 2016 och 2017. Och det ger en trygghet.

Under 2015 uppgick Södertäljejättens marknadsandel i Storbritannien till 19,5 procent för lastbilar.

– Det är den enskilt största marknaden utanför Norden, konstaterar Hans-Åke Danielsson.