Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scania gör största Europaaffären någonsin

Scania kan ta helg med gott samvete. På fredagen gick lastbilsjätten ut med att man har gjort sin största affär någonsin i Europa.– Det är en miljardorder, det kan du skriva, hälsar presschefen Hans-Åke Danielsson.(Uppdaterad 11.21)

Annons

Det är det brittiska transportbolaget Eddie Stobart Limited som köpt drygt 2 000 lastbilar av Scania. Lastbilarna ska levereras under två år med start i början av mars i år.

Eddie Stobart Limited gillar Södertäljejätten.

Det här är nämligen fjärde gången som de köper lastbilar av Scania. Under 2010 och 2012 beställdes 1 000 lastbilar och 2014 ytterligare 1 500, meddelar Scania.

– Volymmässigt är det den viktigaste affären någonsin i Europa. Även internationellt sett är den stor, kanske den största även där. Det är lika många lastbilar som vi säljer på den svenska marknaden under ett år, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Hur mycket är den värd?

– Svårt att säga exakt. Det är en miljardorder, det kan du skriva. Runt två miljarder kronor.

Vad betyder det här för Scanias anställda?

– Varje stor försäljning gör att vi kan fortsätta verksamheten för 2016 och 2017. Och det ger en trygghet.

Under 2015 uppgick Södertäljejättens marknadsandel i Storbritannien till 19,5 procent för lastbilar.

– Det är den enskilt största marknaden utanför Norden, konstaterar Hans-Åke Danielsson.