Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scania får grönt ljus för att bygga nytt gjuteri

Artikel 4 av 7
Scanias nya gjuteri
Visa alla artiklar

Scania har beviljats tillstånd att anlägga ett nytt gjuteri som årligen kan hantera tre gånger så mycket smält järn som det befintliga gjuteriet.

Här ska det nya gjuteriet ligga:

Förra året skickade Scania in en ansökan om miljötillstånd. Nu har mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kommit med ett positivt besked. Scania får tillstånd att bygga ett nytt gjuteri på kvarteret Lastbilen intill Nyköpingsvägen. Enligt ett pressmeddelande från Scania i slutet på 2017 är satsningen en av företagets enskilt största investeringar och uppskattas kosta 1,5 miljarder.

Vid Scanias nuvarande anläggning finns ett mindre järngjuteri och verkstäder. Det gamla tillståndet tillåter 30 000 ton smält järn som i huvudsak används till motorblock och cylinderhuvuden. Gjuteriet räcker dock inte till att försörja verksamheten utan en stor del av gjutgodset som används i produktionen köps in.

"I dag köper vi ju gjutgods från andra leverantörer men nu kommer vi upp till sådana volymer att det vore mer rationellt för oss att göra dem själva", sade Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania, till LT vid tidpunkten för ansökan.

Det nya gjuteriet ska tillåta 90 000 ton smält järn, det vill säga tre gånger så mycket som tidigare. Verksamhetsområdet väntas ta upp cirka 70 000 kvadratmeter mark, alltså sju hektar, varav den bebyggda ytan motsvarar 22 000 kvadratmeter, 2 hektar. Enligt den utredning som Scania gjort väntas bullernivåerna sänkas jämfört med det gamla gjuteriet. Elanvändningen kommer öka och likaså mängden kemikalier som används, men sammantaget bedöms miljöriskerna vara låga eller måttliga, enligt miljökonsekvensbeskrivningen.

Verksamheten ska inte heller medföra någon ökad lukt, så länge skorstenen blir tillräckligt hög (minst 80 meter). Mark- och miljödomstolen kräver att utsläppen av luktande ämnen ska undvikas. Scania önskar bygga en skorsten som är 100 meter hög och som helt tar bort lukten, men för det krävs bygglov.

Kommunen har ställt sig positiv till satsningen. "Det är oerhört positivt att de bygger ett riktigt modernt och miljövänligt gjuteri här i stan", har Boel Godner tidigare sagt till LT.

Det befintliga gjuteriet ska fortsätta användas till dess att det nya är klart. Senast inom fem år måste den nya verksamheten vara igång enligt domen.