Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SBBK på plats när nya Champions League lanseras

Glöm Euroleague. Basketen gör ett omtag i Europa och lanserar nästa vecka Champions League. Med SBBK på plats i Paris.

Annons

Skissandet på de nya europeiska cupformaten har pågått en längre tid, då Fiba vill etablera en egen klubblagsturnering som den högst ansedda. I dagsläget styrs nämligen Euroleague av privata aktörer.

Nya Champions League är tänkt att lanseras på måndag – och SBBK har bjudits in till workshopen i Paris.

– Ett kvitto på att vi har gjort avtryck. Det ska bli spännande att se var vi är i det här, säger klubbdirektör Robert Andersson.

I det initiala förslaget verkar Sverige ha en kvalplats till Champions League, som är tänkt att omfatta 32 lag i åtta fyralagsgrupper. Upp till 24 platser ska vara fasta, för ett antal länders topplag.

Europe Cup, som i år var tredje turnering i hierarkin, blir nu tvåa i rang.

Och även den väntas få ett förändrat format, med sex-lagsgrupper och fler matcher i gruppspelsskedet.

– Jag är superpositiv, både vad gäller en garanti för fler matcher om det blir Europe

Cup, men framförallt till Champions League. Det är ett etablerat varumärke, om än i fotboll. Och helt rätt väg att gå, säger Andersson.

Betyder det här att ni satsar på cupspel nästa år?

– Det ligger i vår långsiktiga plan att göra det. Kvalificerar vi oss sportsligt, nationellt, förväntar vi oss det, för vi ser en del uppsidor.