Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SBBK på plats när nya Champions League lanseras

Glöm Euroleague. Basketen gör ett omtag i Europa och lanserar nästa vecka Champions League. Med SBBK på plats i Paris.

Annons

Skissandet på de nya europeiska cupformaten har pågått en längre tid, då Fiba vill etablera en egen klubblagsturnering som den högst ansedda. I dagsläget styrs nämligen Euroleague av privata aktörer.

Nya Champions League är tänkt att lanseras på måndag – och SBBK har bjudits in till workshopen i Paris.

– Ett kvitto på att vi har gjort avtryck. Det ska bli spännande att se var vi är i det här, säger klubbdirektör Robert Andersson.

I det initiala förslaget verkar Sverige ha en kvalplats till Champions League, som är tänkt att omfatta 32 lag i åtta fyralagsgrupper. Upp till 24 platser ska vara fasta, för ett antal länders topplag.

Europe Cup, som i år var tredje turnering i hierarkin, blir nu tvåa i rang.

Och även den väntas få ett förändrat format, med sex-lagsgrupper och fler matcher i gruppspelsskedet.

– Jag är superpositiv, både vad gäller en garanti för fler matcher om det blir Europe

Cup, men framförallt till Champions League. Det är ett etablerat varumärke, om än i fotboll. Och helt rätt väg att gå, säger Andersson.

Betyder det här att ni satsar på cupspel nästa år?

– Det ligger i vår långsiktiga plan att göra det. Kvalificerar vi oss sportsligt, nationellt, förväntar vi oss det, för vi ser en del uppsidor.