Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt stopp för vinstjakten inom välfärden

Vi kommer i framtiden ha stora ekonomiska och verksamhetsmässiga utmaningar inom välfärden. Sveriges befolkning växer och vi blir äldre. Vår konsumtion av dessa tjänster kommer att accelerera. De ekonomiska resurserna för välfärden är heller inte oändliga. Vi måste säkerställa att varje skattekrona används så effektivt som möjligt.

Det är viktigt för regeringen, det borde också vara lika viktigt för riksdagen, att skattebetalarnas pengar faktiskt används till det de är avsedda för – skolan samt äldreomsorgen. Och inte tillåts att läcka från verksamheterna genom villkorslösa vinstuttag.

Hur kan det komma sig att det finns krafter i riksdagen, anförda av Moderaterna och Sverigedemokraterna, som slåss för obegränsade vinstuttag från skolan och äldreomsorgen? För mig är det obegripligt att dessa partier för en politisk strid för att våra skattepengar, avsedda för den gemensamma välfärden, får fritt lämna verksamheterna.

Det förekommer omfattande påverkanskampanjer med budskapet att de fria marknadskrafterna ska ha fritt spelrum. Staten ska inte lägga sig i.

Vinstjakten och oegentligheter med skattepengar undergräver tilliten till och legitimiteten för vårt skattesystem.

Men en ”grupp” lyser med sin frånvaro i högerns argumentation – svenska folket. Det sägs inte ett ord om vad folkmajoriteten har för åsikt i vinstfrågan. Det finns en orsak till detta.

En överväldigande majoritet vill begränsa vinsterna i den skattefinansierade välfärden. Svenska folket har följt den här frågan. Man minns skolkoncernen John Bauers konkurs, som drabbade 11 000 skolbarn och där konkursboet hade miljardskulder. Den konkursen föregicks dessutom av mycket stora vinstuttag av ägarna. Man minns också Caremaskandalen, som i korthet handlade om vinstmaximering genom kostnadsbesparingar på personal. Missförhållandena på äldreboenden duggade tätt i media.

Vinstjakten och oegentligheter med skattepengar undergräver tilliten till och legitimiteten för vårt skattesystem. Det krävs en noggrann kontroll av vilka aktörer, som får ta emot skattepengar för att bedriva välfärdsverksamhet.

Den tidigare finansministern Anders Borg (M), var mycket tydlig. Han uttryckte i flera tidningsintervjuer att riskkapitalister inte skulle tillåtas finnas i välfärden. Företag, som är ute efter stora vinster och snabba affärer, har inget att göra i den sektorn. I dagsläget är det andra tongångar från Moderaterna.

Låt mig tala i klartext. Vi socialdemokrater står upp för valfrihet. Vi står upp för mångfald. Vi värnar rätten för alla elevers och föräldrars möjlighet att få välja skola.

Men detta måste kombineras med ett regelverk, som säkerställer att skattepengarna används till det de är avsedda för och icke läcker från verksamheterna genom obegränsade vinstuttag.

Den 4 juni lägger regeringen på riksdagens bord en proposition om vinstbegränsning vad gäller verksamheter inom skola och äldreomsorg.

Nu är det upp till varje riksdagsledamot att avgöra om det ska tillåtas ett obegränsat vinstuttag eller om det ska skapas ett regelverk så att vinster stannar och återinvesteras till förmån för skolbarn och brukare.

Till syvende och sist handlar det om hur vi ska använda de skattepengar, som vi enligt lagstiftning tar in från medborgarna för att finansiera gemensamma angelägenheter.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel