Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning ska rädda gäddan

Länsstyrelsen har fått 800 000 kronor från Naturvårdsverket inför 2010 och 2011. Pengarna kommer framför allt gå till att öka antalet gäddor i Stockholms skärgård, tanken är också att stärka rovfisket som helhet.

– Detta är mycket glädjande. Vi kommer att vidta flera åtgärder för att stärka fiskebestånden i skärgården, till exempel genom att anlägga våtmarker, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent, i ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Stockholms län.

Länsstyrelsen har på senare tid prioriterat frågan om gäddans betydelse för fisket och ekosystemet i skärgården. Samtidigt har antalet gäddor minskat till antalet i skärgården och har påverkat fisket och miljön negativt.

En negativ effekt av bristen på gädda är övergödningen, eftersom rovfisken sakta försvinner kommer småfisken att dominera och förstärkas.