Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på hälsostöd för flyktingar

Landstinget satsar tillsammans med Södertälje, Stockholm och Huddinge kommuner tolv miljoner kronor på förbättrad vård och introduktion av flyktingar.

Pengarna satsas på tio nyinrättade tjänster för hälsokommunikatörer för asylsökande och flyktingar i Stockholms län.

Satsningen stöds även av medel från EU:s flyktingfond. Hälsokommunikatörerna ska vara en länk mellan den enskilde flyktingen, vården och övriga samhällsinstanser.

– Många nyanlända har stora vårdbehov, både fysiskt och psykiskt, och kan vi snabbt identifiera de behoven och ge dem rätt hjälp så underlättas introduktionen i Sverige. I dag når vi bara en tredjedel med de hälsosamtal som alla erbjuds och det är ett tydligt exempel på vad som kan förbättras,

säger Birgitta Rydberg (FP), landstingsråd för sjukvård och folkhälsa.

Hälsokommunikatörer ska med utländsk vårdutbildning och svensk vårderfarenhet kunna fungera som en länk mellan de enskilda människorna och familjerna, hälso- och sjukvården och kommunens flyktingmottagande.

– Målet är att ett framgångsrikt projekt kan leda till permanenta hälsokommunikatörer i hela länet. En bra start och goda kontakter med vården och andra delar av samhället lägger grunden för en snabbare och bättre integration i det nya landet för dem som beviljas uppehållstillstånd, anser Birgitta Rydberg (FP).