Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på repressiva åtgärder

Mats Siljebrands (L) nollvision vad gäller bilbränder (LT, 1 juli) är egentligen ett symboliskt uttryck för vad vanliga medborgare och invånare i kommunen önskar i sin vardag.

Det är uppenbart att bilbränder kommer förekomma oavsett om vi har nollvision eller ej.

Boel Godner (S) reagerar på Mats Siljebrands vision (LT, 6 juli) genom att förlöjliga hans intention och tillskriva honom tron att ”ett klubbslag i kommunfullmäktige och så blir det inga fler bilbränder.”

Jag tror inte att Mats Siljebrand förväxlar ett trollspö från en sagovärld med en klubba i kommunfullmäktige.

I stället för att diskutera om nollvision är rätt eller fel borde vi i stället enas kring att vi alla är intresserade av att se färre bilbränder och börja diskutera vilka åtgärder som kan tänkas ge bäst effekt.

Det jag reagerar på är att alla debatter som handlar om bilbränder och vad kommunen och invånarna kan göra har fokus på preventiva åtgärder: information, samtal, dialog med ungdomar i riskzonen, nattvandringar och sam- arbete med räddnings-tjänsten.

Dessa förbyggande åtgärder inverkar säkert något på antalet bilbränder som kanske kommer att minska i antal just därför att det blir svårare att obemärkt sätta eld på en bil.

Upplysningskampanjer, dialoger och informationsmöten tror jag däremot har ytterst liten effekt.

Jag tror inte att det finns någon i Södertälje som ännu inte vet och behöver upplysas om att det är fel att sätta eld på en bil.

För att minska antalet bilbränder behöver sam- hället en verktygslåda där det också finns verktyg som möjliggör för myndigheter att identifiera och straffa de skyldiga. Detta är det tydligaste sättet för samhället att markera att det inte tolererar den sortens beteende.

Exempel på sådana åtgärder skulle kunna vara:

• belöning till dem som lämnar tips som leder till identifiering av pyromaner

• brottsprovokation

• underlätta övervakning av kriminella

• straff med avskräckande effekt

• införandet av ökat ansvar för familjerna när deras minderåriga barn orsakar skadegörelse.

Jag är väl medveten om att införande av flera av ovan nämnda åtgärder ska föregås av riksdagsbeslut.

Den i Södertälje kommun styrande rödgröna majoriteten – och likaså allianspartierna – förstår inte att införande av mer repressiva medel är det som man i nuläget borde satsa på i stället för utökning av preventiva åtgärder.

Det är något alla partier borde driva via sina ledamöter i riksdagen om man seriöst vill minska denna sorts brottslighet.

fullmäktigeledamot

Marius Kawecki (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel