Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på läsningen

Kunskap är makt. Ett rikt språk är en förutsättning för att kunna tillägna sig kunskap. Därför har vi vuxna ett stort ansvar att tidigt väcka barns läslust och utveckla läskulturen bland barn.

Grunden till ett rikt språk är regelbunden läsning. Förutom att böcker bidrar till ett rikare och ett mer nyanserat språk stimulerar det även fantasin samt ökar vår empati och förståelse för hur andra människor tänker.

Färdigheter i läsning är dessutom en demokratifråga. Ökad läskunnighet och ett rikare språk gör det lättare att göra sin röst hörd och vara delaktig i samhället. Det handlar om att rusta alla människor med de verktyg de behöver för att kunna formulera och uttrycka sina innersta tankar och känslor. En människa med ett fattigt språk kommer exempelvis inte förstå sina rättigheter, därför blir våra ordförråd en demokratisk fråga.

Bokläsandet ger även möjligheten till närhet. Föräldrar som läser regelbundet för sina barn får möjlighet att lära känna barnen på ett nytt sätt och samtala om viktiga ämnen som berör dem.

På detta sätt stärks relationen mellan barn och föräldrar samtidigt som barnen får en starkare språkutveckling och en läslust.

Barn är nyfikna av naturen och har en drivkraft att lära sig nya saker, däremot kan de behöva hjälp med att bli läsande människor. Därför är det viktigt att vi främjar läsning och hjälper dem att hitta en läsglädje.

Flera rapporter, som Pisa-undersökningarna, visar att läskunnigheten och läslusten hos våra barn sjunker markant.

Undersökningarna visar olika typer av läsförståelse och där gör svenska barn dåligt ifrån sig. Slutsatsen är att barn i Sverige läser färre böcker och att de förstår allt mindre av det de läser. Det är viktigt att förstå innebörden av detta och satsar på att höja läskunnigheten bland våra barn.

Många av våra barn saknar läsglädje, här har vi vuxna ett ansvar. Det är dags att vi aktivt satsar på läsning. Vi måste fortsätta främja och utveckla läskulturen i Södertälje.

Bokförläggare och pedagog, Wasaskolan

Mikhael Mikalides

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel