Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Danius om sitt avhopp: "Att vårda ett arv får inte bli arrogans och distans"

I ett uttalande till TT kommenterar avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius varför hon lämnade sitt ämbete. Här kan du läsa uttalandet i sin helhet.

"Svenska Akademiens direktör Anders Olsson och med honom ett antal andra ledamöter meddelade mig vid sammankomsten i går kväll att de saknar förtroende för mig som Akademiens ständiga sekreterare.

Av detta tar jag konsekvenserna och lämnar mitt ämbete. Till följd av detta lämnar jag också min stol i Akademien.

Samtidigt hoppas jag innerligt att det jag betraktat som min uppgift i Akademien inte läggs åt sidan. Svenska Akademien är en i Sverige och världen betydelsefull institution, dels på grund av sin långa historia, dels för att den står fri från såväl stat som andra institutioner.

Men alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket.

Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien.

Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid. Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas.

Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet.

Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck. På liknande sätt måste det också vara Akademiens uppgift att ge större synlighet åt den litteratur som skrivs av kvinnliga författare och på det sättet spegla den betydelse denna litteratur har, och alltid har haft, hos svenska folket.

Samma sak gäller Nobelpriset i litteratur.

För denna mission kommer jag att arbeta vidare, men nu på annat håll, och vill ge Svenska Akademien mitt fulla stöd.

Jag vill också ta tillfället i akt att tacka för de tusentals uttryck för sympati jag fått de senaste veckorna, både för mina ambitioner som ständig sekreterare och för min person.

Mitt varmaste tack."