Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanningen om Vänsterpartiet

”Något som stör mig är att man gör jämförelser mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.” Så skriver signaturen ”Lasse” (LT, 15 oktober). Om detta är jag helt överens med signaturen. Det är dock det i stora drag enda jag håller med Lasse om.

Anmäl text- och faktafel

Det parti som i dag kallas Vänsterpartiet bildades 1917 som en vänsterutbrytning ur socialdemokratin. Partiet hade under 70 långa år en broderlig relation till det kommunistiskt styrda Sovjetunionen. Först när sovjet- och öststatskommunismen bröt samman 1990 togs ordet ”kommunisterna” bort ur partinamnet.

Som påpekats av författaren och tidigare V-medlemmen Magnus Utvik är Vänsterpartiet det enda riksdagsparti som har förespråkat diktatur i Sverige. Målsättningen att införa det så kallade proletariatets diktatur finns visserligen inte längre med i partiprogrammet, men det som finns där är tillräckligt alarmerande.

Här hittar man exempelvis meningen: ”Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande.” Således ajöss till privat ägande, fri företagsamhet och välkommen statligt monopol på det mesta i samhället.

Efter vurmandet för Castro-diktaturen på Kuba blev Venezuela något av ett drömsamhälle för Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt.

Förre partiledaren Lars Ohly kallade sig länge ”kommunist”, ända tills han insåg att detta inte gav många popularitetspoäng. Ohly var vidare länge medlem i Svensk-kubanska vänskapsförbundet tills också detta innebar en black om foten.

Efter vurmandet för Castro-diktaturen på Kuba blev Venezuela något av ett drömsamhälle för Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt. Denne kallar sig visserligen inte kommunist, men det har inte hindrat honom från att så sent som i samband med 1 maj-firandet i fjol hylla det totalitärt socialistiska Venezuela och dess diktator Nicolás Maduro.

I dag kan Venezuela beskrivas som ett fattighus varifrån människor flyr i miljoner undan svält och armod trots att landet anses ha världens största oljereserver. Så ser Sjöstedts drömsamhälle ut i ett nötskal.

Avslutningsvis erkänner jag gärna att Lasse har rätt i att det förvisso finns ett och annat att kritisera också hos Sverigedemokraterna.

Till skillnad från hur det är inom Lasses parti utesluts dock alla medlemmar som visar tecken på olämplig ideologisk övertygelse obönhörligt ur partiet.

Tommy Hansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel