Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering stoppade sortering

Svar på signaturen Hyresgästens insändare ”Gör det lätt att sortera – igen” (LT, 28 januari).

Ansvaret för återvinningsstationerna (där man kan lämna förpackningar och tidningar) har FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Var återvinningsstationerna hamnar sker efter ansökan om bygglov som ges av kommunen.

I vissa fall kan det vara så att marken där återvinningsstationerna står ska användas till annat och då avgör FTI hur det ska hanteras.

Återvinningsstationen i Brunnsäng har fått flytta på grund av att Preemmacken måste sanera marken. För FTI kom det som en överraskning att återvinningsstationen måste tas bort. Den kommer att ersättas med en återvinningsstation någonstans i närheten.

Det finns lösningar så att man inte ska behöva vara beroende av FTI.

Telge återvinning som är ett av kommunens bolag har tjänsterna Hemsortering för en-familjshus och Fastighetsnära sortering för flerfamiljshus.

Hemsortering, innebär att man får två kärl med fyra fack i varje där varje fack tar emot olika avfall som tidningar, pappersförpackningar, metall förpackningar, färgat glas, ofärgat glas, gröna påsen (matavfall, från hushållet biologiskt nedbrytbart material) och restpåsen. Till detta finns även möjlighet att lämna batterier och glödlampor.

Fastighetsnära sortering, innebär att man i ett flerbostadshus eller dess närhet ställer upp kärl för de olika fraktionerna. De hushåll som inte har tillgång till denna tjänst men önskar det, kan vända sig till fastighetsägaren, hyresvärden eller hyresgästföreningen och höra om det är möjligt att införa Fastighetsnära sortering.

I dag lär det finnas före detta så kallade grovsoprum där några av dessa skulle kunna användas för Fastighetsnära sortering.

Avsikten med Hemsortering och Fastighetsnära sortering är att det ska vara lätt att göra rätt vilket leder till att större andel av hushållens återvinningsmassor sorteras rätt och kan återanvändas.

styrelseordförande Telge Återvinning

Mats Greger (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel