Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal kan fälla Jome: ”Låt henne spela teater”

”Låt henne spela teater, säga att hon inte kan ...”Samtalet är ett av flera mellan hemtjänstbolaget Jomes delägare inför besöken av kommunens biståndsbedömare 2013.Men allt bandades av polisen – och skulle senare spelas upp för vd Silva Gündüz i häktet.

Det är mars 2012, Södertälje kommun har nyligen infört LOV (Lagen om valfrihet) inom hemtjänsten och kostnaderna skenar.

2011 uppgick hemtjänstkostnaderna till 158,6 miljoner kronor, 2013 hade det växt till 251,4 miljoner – en ökning med 93 miljoner kronor.

På nätverksträffar med andra kommuner var utvecklingen i Södertälje närmast unik, ingen annan kommun hade upplevt en så tvärbrant kostnadsökningskurva efter införandet av LOV:en.

Förvisso var de äldre kommuninvånarna med invandrarbakgrund underrepresenterade i äldreomsorgsverksamheten innan LOV:ens införande, men det förklarade inte allt, ansåg stadsdirektör Martin André och gav socialdirektör Gilda Johansson i uppdrag att starta en kollegiegranskning av biståndsbedömningarna som gjorts inför införandet av LOV:en.

Fyra personer från andra kommuner, med stor erfarenhet, togs in för uppgiften. Men uppmärksamheten kring de skenande kostnaderna hade dessutom redan dragit till sig polisen inom Tore 2-insatsens intresse. Sedan 2010 hade den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet rullat på i Södertälje och Jome – ett av kommunens 17 privata hemtjänstbolag vid tiden – fanns snart under luppen.

När biståndsbedömarna våren 2013 inledde sitt arbete med att besöka Jomes vårdbehövande äldre, bandades en mängd telefonsamtal mellan Jomes ägare, anställda och anhöriga till äldre som skulle få besök.

I det 26 000 sidor digra materialet, som LT i går fick tillgång till, finns samtalen återgivna.

Vid ett av samtalen, mellan vd Silva Gündüz och en annan av de sju åtalade huvudmännen, säger den senare att en äldre man ska varnas inför biståndsbedömarens besök samma dag:

”Ring honom! Och jag kan gå dit en halvtimma innan och förklara för honom och säga: Lägg dig i sängen och låtsas vara trött, ha pyjamas på dig ...”

Jomes vd, säger: ”Perfekt! Gå dit och informera honom!”

En annan av Jomes nu åtalade huvudmän instruerar en anhörig till en gammal kvinna:

” ... Och jag har instruerat dig att hon ska ligga och kan inte gå upp ... Låt henne spela teater, säga att hon inte kan, lyfter handen till hälften och sänker ner den, säger att hon har ont”.

Den anhörige undrar vad den gamle ska säga, men kommer själv på det:

” ... hon ska säga: Jag behöver på morgonen, mitt på dagen, på eftermiddagen, på natten eftersom att jag inte orkar göra någonting”.

Varpå den Jomeanställda tillägger: ”Och säg till dem: På natten behöver jag två gånger”.

Den 7 maj 2013 bandas ett samtal där en Jomeanställd säger till en anhörig:

”NN (personens namn), lyssna, jag berättade för din farmor i dag, hon får inte röra sig och att hon inte ska öppna dörren oavsett vem som knackar på”.

Vidare säger hon att hon lyckats övertala farmodern: ” ... Stackarn sa: jag ska säga det du vill att jag ska säga ...”

Samtidigt är Jomes delägare bestörta över den äldreomsorg som ges i kommunen och pratar om hur biståndsbedömarna skrämmer de äldre och är grymma, som när en man ska ha tvingats upp ur sängen fast han knappt kunde gå.

Jomes vd säger: ”Jag svär, hon tvingade honom. Du skulle se det där, stackarn, hans steg var inte längre än fem centimeter. Men hon (biståndsbedömaren) säger: ”han kan, han kan”.

” ... Vi får se vad jäveln kommer att besluta”.

I november 2013 slår polisen till och griper Gündüz och flera andra. I häktet spelas samtal och filminspelningar av äldre som rör sig till synes obehindrat, upp för henne. Förhörsledaren undrar om hon som vd visste att en av de äldre kunde gå?

Gündüz: ”Att hon är ute och promenerar själv, nej!”

Samtidigt avfärdar hon filmerna och säger:

”Det handlar inte om dina fem eller tiominutersfilmer, utan om helheten”.

Silva Gündüz försvarare Carl-Johan Malmberg, säger att hans klient inte gjort sig skyldig till brott.

– De bedömningar som ligger till grund för den hemtjänst som ska ges, har kommunen beviljat och bedömt. Har det skett något så har det skett utanför hennes vetskap, säger Malmberg, som är en veteran numera på mastodontprocesser. Han fick huvudmannen i Örebros stora assistanshärva friad, försvarar en av de åtalade i Södertäljes assistanshärva som pågår i hovrätten och nu även Jomes vd.

Kollegiegranskningen ledde till att antalet hemtjänsttimmar sänktes, senare avskaffade Södertälje LOV:en och införde ett eget system. Flera bolag - skötsamma som mindre skötsamma - fick montera ned sin verksamhet. 32 personer, varav sju delägare av Jome samt assistenter och 13 brukare står åtalade för grova bedrägerier, för att ha lurat kommunen på 5,2 miljoner och arbetsförmedlingen på 1,5 miljoner kronor. Rättegången, som startar den 27 mars, är den första i sitt slag.

Senare slog polisen till mot ännu ett hemtjänstbolag i Södertälje - en utredning som alltjämt pågår.