Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlingspunkt för både ung och gammal

Först var det lite svårt att helt lokalisera platsen som i vår tid inte ser likadan ut. Men kyrkspiran i bakgrunden till höger och husen i vänsterkanten hjälpte oss att reda ut saken.

Bilden är från den då blivande Dalparken, tagen från Dalgatan.

Från början, under senare delen av 1800-talet, var platsen ett kärr och känt under namnet Gropens puss. Pussen i detta fall var blöt och närmast en mindre vattensamling, troligen en mindre göl som sakta torkade ut och blev ett kärr.

Med den livliga bostadsbebyggelse som pågick under 1940-talet fann stadens myndigheter det lämpligt att ordna en park där mödrar kunde släppa ut sina barn och ha dem under uppsikt.

Det föddes många barn vid den tiden så en park var prioriterad.

Myndigheterna var även praktiska och lät bygga en vattenbehållare under den blivande parken. Denna vattenbehållare skulle kunna användas om kriget kom och vattenverket blev bombat. Så har det berättats oss.

Alltnog, om det vi hört är riktigt, så finns det en mindre underjordisk sjö, nåja göl, under den grönskande parken. Dalparken blev i alla fall en uppskattad samlingspunkt för både ung och gammal.

Barnen fick en välutrustad lekpark och de äldre ett skönt ställe att sitta och vila på samtidigt som de kunde betrakta barn och barnbarn. Nu är man i gång och förbättrar lekparken, en fin satsning inför den kommande sommarsäsongen.