Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlingsplats ska få demokratin att spira

Intresset är stort för att skapa ett demokraticenter i Hovsjö hub. Ett 80-tal personer från bland annat föreningar och kyrkor kom till gårdagens möte om demokratiutveckling.

Engagemanget viker och valdeltagandet varierar stort i Södertälje.

– Den demokratiska skillnaden och polariseringen vill vi motverka och därför bjuder vi in alla Södertäljebor som vill vara med och utveckla demokratin i Södertälje, säger Anna Bohman Enmalm (S), demokratiberedningens ordförande.

En fråga som intresserar är ett demokraticenter. Även om namnet kanske bör omarbetas, menar Aygül Aho, från Assyriska föreningen med över 2 000 medlemmar.

– Min första tanke är att det borde kallas medborgarcenter. Demokraticenter, säger hon och smakar på ordet och gör en grimas.

– Hur kul låter det. Men det här är i alla fall ett bra första steg i att engagera medborgarna. Och det är bra att ta hjälp av föreningar och kyrkor, sedan får vi arbeta på vårt håll.

Metin Hawsho (L) tror även han att ett demokraticenter vore bra.

– Det vore ett sätt att minska gapet mellan politiker och medborgare. Och ett sätt att slussa in nyanlända i samhället. Här kan de ställa frågor och få en inblick i hur demokratin fungerar, säger han.

Tanken är nog bra. Likaså platsen. Det menar Jusuf Toma, en Hovsjöbo som LT talar med.

– Det är ett bra förslag.

Och Hovsjö är en jättebra plats tycker vi som bor här, men det hörs sällan, säger han.

Nu är det upp till politikerna att visa att de menar allvar, säger han.

– Politiker är alltid väldigt duktiga på att lyssna, de är förstående och nickar. Men sedan händer det ofta inget.