Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhället saknarsolidaritet i dag

I Dagens Nyheter (25 april) kunde man läsa om Joakim som i samband med köp av en ny lägenhet utnyttjat både Rut och Rot.
Renoveringen av lägen-heten kostade 25 000 kronor men av det fick han tillbaka hälften tack vare Rot.

För flyttstädningen utnyttjade han Rut: ”flyttstädningen kostade 1 800 kronor. Det blir ju otroligt billigt efter avdraget”, säger han.

Efter dessa erfarenheter av Rut har Joakim övervägt att skaffa städhjälp i den nya lägenheten. Men säger han i slutet av reportaget. ”Det känns som man ska klara av att städa sin egen lägenhet, framför allt när det bara är jag som bor i den.”

På måndagen, i P1-morgon, kunde man ta del av en annan verklighet. Då kunde man lyssna till ett reportage som handlade om hur allt fler människor med svåra funktionshinder förlorar det statliga stödet för personlig assistans som funnits sedan 1994. En 64-årig man, förlamad från bröstet och neråt, och som haft stödet i 15 år har fått det indraget utan att hans tillstånd på något sätt förbättrats.

Vi fick höra hur en svårt handikappad 5-årig flicka och som haft stödet från födseln också förlorat sin personliga assistans.

När man ställer dessa två exempel mot det ej behovsprövade Rut- och Rotavdrag som exemplifierades i lör-dagens DN känns det solidariska samhället väldigt långt borta.

Vilka värderingar är det som styr i ett samhälle där man kan göra skatteavdrag för flyttstädning medan svårt handikappade får sina assistansbidrag indragna?

I varje fall inte de värderingar som ligger i begreppet: ”Av var och en efter

förmåga, åt var och en efter behov”.

Järna

Inga Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel