Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhället bygger på läskunskap

Nyligen presenterade Folkpartiet ett förslag om en bred bokutredning. Syftet enligt dem själva är att värna om bokens ställning. Att kunna läsa är en oerhört viktig kunskap.

Att Folkpartiet tar upp frågan känns redan från början märkligt. Svenskarna är kända för att läsa mycket. Å andra sidan har det knappast undgått någon att våra läsvanor förändrats markant till stor del på grund av den tekniska utvecklingen. Sms, bloggar, chat och mycket annat har blivit vardag i de flestas liv. Internet har öppnat för helt oanade kunskapsmöjligheter. Folkpartiet menar dock att det är skillnad mellan att läsa sms och en sagobok.

Vårt samhälle bygger på medborgarnas läskunskap – forskare är överens om att bokläsning är avgörande för språkutvecklingen. Läsandet möjliggör för förmågan att generalisera och fördjupa sig. Den delvis av tekniken orsakade språkförenklingen kan ha för-ödande konsekvenser för skoleleverna. Hittills har Sverige legat i topp när det gäller läskunskap i för- och grundskolan. Å andra sidan var det inte så länge sedan Sveriges elever var bra eller bäst i andra ämnen, men läget ser i dag annorlunda ut.

Den senaste Timms-mätningen (undersöker elevers kunskaper i matematik och naturvetenskapliga ämnen) visar att svenska gymnasieelever har halkat ner i rangordningen när det gäller fysik och befinner sig långt under det internationella snittet när det gäller matematik. Resultaten tyder på att det är något som inte stämmer. Det borde politikerna inse oavsett ideologisk tillhörighet.

Alliansen har verkat aktivt för att få till förändringar i skolan. Beslut om fler steg i betygssystem, förändrad gymnasieskola med mer praktiska ämnen är några av dem. Jan Björklund (FP) har nästan blivit synonym med skolreformen. Om den är bra eller dålig finns det givetvis delade åsikter om, men det görs i alla fall något för att vända den nedåtgående trenden i elevers kunskaper.

Att Folkpartiet sätter läsandet i fokus är positivt, men det är tråkigt och olyckligt att uttrycka sig om att människor väljer att läsa fel saker och att se boken som den nästan enda godkända läsformen.

Folkpartiet har rätt i sitt påstående att det är skillnad mellan att läsa statusändringar på Facebook och att läsa en bok. Trots att det är bra att ungdomar hellre läser något än inget, så är det oroande att barn bara läser samma typ av saker.

Läsning av längre texter är ovärderligt, eftersom det väcker tankar och utvecklar omdöme. Men det är kanske inte så viktigt om det sker i tryckt form eller på en läsplatta.

Det är bara till att hoppas att Folkpartiets föreslagna bokutredning blir av eller att deras förslag åtminstone väcker tankar hos andra.

För det krävs ökade resurser för bibliotek och det krävs insatser för att väcka intresset för läsandet. Och det bör även få ske i andra former än tvånget att läsa tjocka klassiker i skolan.