Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete – ja, EU – nej

Annons

”Vi behöver ett starkt EU”, skriver Ninos Maraha i sitt inlägg i LT den 19 juli. Han tar upp det faktum att vi i SD vill att Sverige lämnar EU och hävdar vidare: ”Ett starkt EU gynnar ett exportberoende land som Sverige.”

Samarbete mellan länderna inom handel, utbildning, rättsväsende med mera är självfallet något varje land behöver för att kunna utvecklas och ta hand om sina medborgare så Sverige är inte unikt. Som svensk och polsk medborgare håller jag med om att samarbete är gynnsamt om detta har ett bra underlag.

Ett gynnsamt samarbete måste emellertid ha en bra grund för landets medborgare. Både Sverige och Polen har stora grupper som inte gynnas av samarbete på EU:s villkor. Man kan titta på våra bönder och hur deras situation utvecklats. Jag ser samma mönster i båda länderna.

Socker från Tyskland var exempelvis billigare än samma vara från våra polska fabriker, vilket ledde till nedläggning av en stor del av de inhemska fabrikerna.

Detta är bara en del av hur medlemskapet i EU påverkar vårt liv negativt.

Detta medförde att många förlorade sina jobb. Vem gynnade det då? Jo, de från andra EU- länder som exporterade sina varor till Polen. Och svenska bönder gynnas inte direkt av allt kött från andra EU-länder som är billigare än det som produceras här. Är sådana förhållanden verkligen en bra grund för samarbete mellan länderna?

Detta är bara en del av hur medlemskapet i EU påverkar vårt liv negativt. En annan del är självständigheten. Varför ska makthavarna i Bryssel bestämma över oss när de inte vet hur vi har det på plats? Ninos Maraha skriver att SD "fjärmar sig från EU av nationalistiska skäl.”

Men vad är fel med att vi värnar om vårt land och vår nation? Vi skäms inte för att vi är nationalister. För oss Sverigedemokrater är det självklart att värna om vår särart och våra traditioner, även om en del högt uppsatta svenska politiker påstår att Sverige inga egna traditioner har. De som säger sådant borde skämmas.

Varje land är unikt och har sina egna traditioner vilka är mycket speciella för landets medborgare. De ger oss identitet och en känsla av gemenskap. EU däremot förordar att vi alla ska tänka på samma sätt, leva på samma sätt och ha samma regler och prioriteringar även om vi inte har samma förutsättningar för det.

För mig som hade levt mer än halva mitt liv i Polen är EU samma idé som det gamla Sovietunionen. Alla ska ha samma liv, alla ska tänka likadant och ingen ska ha sin egen identitet. Vi vet alla hur det slutade för Sovietunionen.

Som medborgare är jag skyldig att värna om mitt land och det gör jag nu när jag säger att EU är ingen bra partner för samarbete, inte på de villkor som nu råder. Både Sverige och Polen borde lämna EU. Att få Sverige tryggt och fritt vill både Ninos och jag, men jag tror inte att vi uppnår det om vi blir kvar i EU.

Beata Milewczyk (SD)

Gruppledare och riksdagskandidat

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel