Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete – inte isolering

Replik. Beata Milewczyk (SD) skyller i sin replik (30 juli) på min artikel allt negativt på EU. Hon vill ha mindre frihandel och mer nationalism, att Sverige lämnar EU. Det skulle vara förödande.

Beata Milewczyk menar att både Sverige och Polen har stora grupper som inte gynnas av samarbete på EU:s villkor. Det stämmer inte.

Vidare lyfter Beata Milewczyk fram nationalism som enbart något positivt. Det är tyvärr en skönmålning och en farlig väg att gå.

Hennes exempel med bönderna som får konkurrens om köttet och sockerfabriker som flyttar är ju bara exempel på konkurrens. Vi i Liberalerna vill se en fri marknad där exempelvis svenska bönder konkurrerar med hög kvalitet och miljömedvetenhet, medan Sverigedemokraterna vill förvägra de svenskar som vill köpa utländskt kött rätten att göra det.

Vidare lyfter Beata Milewczyk fram nationalism som enbart något positivt. Det är tyvärr en skönmålning och en farlig väg att gå. Vi liberaler älskar Sverige, det tror jag att de flesta som lever i vårt land gör, men problemet med den politiska nationalismen är att den inte stannar vid att gilla midsommar, sill och dans runt granen.

Politisk nationalism har alltid byggt på chauvinism och misstänkliggörande av andra, exempelvis judar, romer och muslimer. I vardagen kan det få mycket tråkiga konsekvenser. Det såg vi prov på när Jimmy Durmaz fick utstå hot och hat på grund av att han orsakade en frispark i VM-matchen mot Tyskland. Vi får framför allt inte blunda för det lidande som den politiska nationalismen orsakat under de senaste 100 åren i Europa, i form av världskrig och folkmord. Dit vill vi liberaler inte tillbaka.

Andra världskriget var också anledningen till varför EU en gång skapades, grundad på respekten för mänskliga rättigheter och den liberala demokratin. Jag gissar att det är där skon klämmer för SD. Inte att det finns vissa gemensamma regler, till exempel att mobiloperatörer inte får ta ut oskäliga priser när vi använder telefonen i andra EU-länder eller att företag slipper hantera 28 samlingar regler som är liknande men ändå lite olika.

Avslutningsvis jämför Beata Milewczyk EU med Sovjetunionen. Detta är inte bara kvalificerat nonsens utan ren rysk statspropaganda riktad mot EU. Det är mycket anmärkningsvärt att SD öppet sprider den.

Så nej Beata, EU är inget hot mot svenska traditioner. Inte heller försöker den påverka hur vi ska tycka och tänka eller utradera nationella identiteter. EU:s motto är ”förenade i mångfalden” just för att man förstår att mångfalden i Europa är något som måste värnas och tas till vara.

Vi Liberaler vill vara med och påverka utvecklingen i EU och rätta till de fel som vi ser. Det gör vi genom att samarbeta mer, inte isolera oss. Med hjälp av EU-samarbetet möter vi bäst utmaningar som inget land kan lösa på egen hand. Tillsammans kan vi motverka gränsöverskridande brott, ta oss an de globala klimathoten, bekämpa terrorism och så vidare. EU-samarbetet ger oss också friheten att enkelt kunna resa, studera och leva i andra medlemsländer.

Och sist men inte minst, EU finns som en garant för varje medborgares rättigheter, för rättsstatens principer och för demokratin. Tillsammans är vi starkast.

Ninos Maraha (L)

Kandidat till riksdagen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel