Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saltå ska fortsatt vara ett attraktivt uttrycksmål

Annons

Replik till insändaren Finns det någon chans att rädda Saltå kafé?

När jag läste inlägget blev jag riktigt glad över engagemanget för vårt kafé, och med anledning av den oro som uttrycktes vill vi på Saltå kvarn dela med oss av om våra planer.

Att driva ett kafé med våra höga krav på kvalitet, utbud, service och fräschör förutsätter en grundbemanning som medför fasta kostnader året runt. Utmaningen Saltå kafé haft under alla år, oavsett om det drivits i egen regi eller av entreprenör, är den ojämna säsongstillströmningen som under stora delar av året skapat betydande driftsunderskott.

Vårt mål är att även fortsatt kunna erbjuda ett attraktivt utflyktsmål vid Saltå kvarn. Det är viktigt för oss. I samband med att vi stänger vårt kafé den 3 december påbörjar vi också en större renovering av grannfastigheten som rymmer Saltå hantverksbageri och Saltå butik. Vårt hantverksbageri och butik flyttas över till kafélokalerna och kommer vara öppet som vanligt under hela fastighetsrenoveringen.

Senast i maj ska vi återinviga vårt nya hantverksbageri och butik – och givetvis också erbjuda möjlighet att sitta ned och njuta av omgivningen med bland annat gott kaffe och nybakat. Det är med andra ord en omfattande renovering vi planerar att genomföra i syfte att öka attraktionen till området.

Vi har också påbörjat en dialog med andra aktörer i Järna kring hur vi gemensamt kan locka fler besökare till det fina landskapet, historiken samt den unika kultur, upplevelser och handel som finns här.

Järna är en tillgång för hela regionen. Här började den biodynamiska rörelsen redan på 1930-talet, alternativ odling var etablerad redan under 60-talet och i dag är det många gårdar som driver ekologisk kretsloppsodling eller biodynamisk odling.

Det var i Järna Sveriges modernaste rörelse började – den som värnade om smak och kvalitet på maten och odlingsformer som inte rubbade naturens balans – och den startade för 80 år sen. Järna är ekologins vagga här i Sverige, vilket är något vi är mycket stolta över!

För att locka fler besökare krävs det att vi på östra sidan om E4:an lyfter blicken och tillsammans skapar en väl sammanhållen och kommunicerbar helhet som bidrar till att fler vill svänga av motorvägen till en unik utflyktspunkt och upplevelsedestination som attraherar både familjer och andra boende inom en fem till åtta mils radie.

I grund och botten behöver både vi på Saltå och omkringliggande verksamheter i Järna bli mycket skickligare på att locka fler gäster

Åter till frågan om hur rädda Saltå Kafé. I det kortsiktiga – besök våra verksamheter även under de årstider då det inte är 20 grader varmt och blå himmel, handla och stöd företagen på orten samt hjälp oss att berätta om allt det fina som finns att uppleva i Järna med omnejd.

I grund och botten behöver både vi på Saltå och omkringliggande verksamheter i Järna bli mycket skickligare på att locka fler gäster även under den kalla och mörka höst-, vinter- och vårsäsongen.

Vi på Saltå kvarn gör nu det vi kan för att bidra till detta. Varmt välkomna till Saltå kvarn och övriga Järna – det var här allt startade.

Jonas Regnér

vd Saltå Kvarn AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel