Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt fågel lockar många till Enhörna

För första gången på nästan 200 år sågs en dalripa utanför Enhörna nu i helgen.

Runt 100 intresserade ornitologer var på plats på söndagen. En av dem var Lennart Wahlén från Nyköping.

- Det här är väldigt ovanligt. Förra gången en dalripa sågs i Sörmland var 1828 och då sköts den, säger Lennart Wahlén.

Han är fundersam över hur dalripan har tagit sig hit. Den medelstora fälthönan är cirka 40 centimeter på längden och har en rund kroppsform. Den förekommer i områden från Dalarna, Värmland, Gästrikland och norrut. Lennart Wahlén berättar hur ovanligt det är att den blir sedd längre ned som i Närke och södra Västmanland. Och ännu sällsyntare i Södermanland.

–Vi vet inte hur den har kommit hit och inte heller om den fanns i någon djurpark i området. Den kan ha flugit hit, vilket är det mest naturliga sättet. Vi tror att det är så och att det är en vildfågel, säger Lennart Wahlén.

En regional raritetskommitté som finns i varje landskap ska nu undersöka och bedöma hur den har tagit sig hit. Kan de inte komma fram till något går ärendet vidare till raritetskommittén som finns på riksnivå.

–Just nu är det roligt att titta på dalripan och följa den, säger Lennart Wahlén.

En motionär såg dalripan i lördags och kontaktade bekanta. I söndags var Lennart Wahlén och två vänner ute och tittade och snart kom det fler och fler skådare. Under dagen fanns mellan 50 och 100 på plats.

–En naturlig förklaring till att man hittar fåglar på fel område kan vara att de håller på att utbredda sitt territorium. Man ser en fågel och året därpå en till och fler för varje år. Till slut börjar de häcka i det nya området, säger Lennart Wahlén och fortsätter:

–Ser vi fler dalripor i Sörmland under de närmaste 20 åren så är den här vi ser nu föregångaren.

Tror du på fortsatt aktivitet i dag?

– Det tror jag. Folk som inte har hunnit kommer att åka ut i dag och varje dag den här veckan… om de hittar dalripan igen. Visserligen är den helt vit, men den är bra på att gömma sig undan människor.