Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälj Telge energi

Kristdemokraterna är måna om att stärka kommunens ekonomi och minska riskerna för medborgarna genom kommunalt ägande av bolag på konkurrensutsatta marknader.

Jag har skrivit ett förslag till kommunfullmäktige att sälja Telge energi till andra kapitalstarka och kompetenta ägare. Kommunen är varken det ena eller det andra.

Energimarknaden blir allt mer komplex och utbredd. För att driva verksamheten på ett marknadsmässigt sätt tvingas vårt energibolag exempelvis att söka kunder utanför Södertäljes gränser, det kan vi väl förstå.

Men vi anser att det ligger utanför kommun-medborgarnas intresse att bedriva verksamheter över hela världen och rikta sig till kunder i hela landet.

I skrivande stund är det oklart hur mycket kommunen skulle få för Telge energi.

Bolaget gjorde en vinst på 29 miljoner 2007 och 9 miljoner 2008, efter en kostsam omställning till mer miljövänlig energi som sannolikt stärker bolagets konkurrenskraft på sikt.

Bolaget har därtill sedan flera år Sveriges mest nöjda kunder. Ett attraktivt bolag att erbjuda till försäljning, kort sagt.

De intäkter som vi kan få genom försäljningen och minskade räntekostnader kan på sikt komma till god användning inom kommunens kärnverksamheter; vård, skola och omsorg.

Gruppledare

Robert Halef (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel