Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj – men inte utan att ta ansvar

Det står nu klart att den politiska majoriteten tänker sälja ett större antal lägenheter och fem äldreboenden. Medvetenheten om behovet att börja betala tillbaka den gigantiska låneskulden har plågat delar av majoriteten under ett par år men bekämpats desto mer av vänstern.

Annons
De fem äldreboendena Glasberga, Mariekällgården, Artursberg, Wijbacken och Ljungbacken är på väg att säljas till företaget Rikshem AB.

Nu presenterar man stolt sina möjligheter att amortera 100 miljoner av de nästan 13 miljarder kommunen har i samlad låneskuld. Vi kristdemokrater amorterar gärna på skulden, men skakar i detta fall på huvudet åt den långsiktiga planeringen.

Det är en lättnad för hela Södertälje att det äntligen blivit aktuellt att betala av på låneskulden. Kommunen har sedan ett decennium burit en status som av vissa raljant kallats ”Lyxfällan”. Man har tagit lån långt över sin förmåga till återbetalning och blivit fartblind av allt investerande.

Vi har blivit Sveriges mest skuldtyngda kommun och låtit våra kommunmedlemmar bära oket med 150 000 kronor var i skuld jämte höga kostnader för räntor.

Från Kristdemokraterna har vi under flera års tid problematiserat det faktum att kommunen ådragit sig den jättelika skulden. Vi har drivit frågan hårt att kommunen måste amortera mer, investera mindre och även se över upprustning av miljonprogramsområdena. Vi har återkommande föreslagit att cirka en fjärdedel av allmännyttan ska säljas till goda hyresvärdar för att ge utrymme för renoveringar, samt att fler bostadsrättsföreningar får möjlighet att köpa sina fastigheter för att åstadkomma blandade upplåtelseformer runtom i Södertälje.

Vi kristdemokrater har också påpekat att kommunen i första hand ska ägna sig åt kommunal kärnverksamhet och inte vidlyftiga riskaffärer. Därför passar inte bolag som Telge Energi eller kommersiella fastigheter som Kringlan och Lunahuset givet i den portfölj vi vill se. Och det är just här frågan om den politiska majoritetens ansvar kommer in – är det verkligen klokt att i första hand sälja det vi själva behöver?

Morgondagens utmaningar handlar om att klara en utbyggd välfärd, när fler blir äldre och ska försörjas av en mindre andel förvärvsarbetande. Det påminner vi ofta om.

Men med den försäljning som nu står för dörren vet vi att kostnaderna för äldreomsorgen ökar betydligt. Att hyra tillbaka äldreboendena kommer att kosta medborgarna flera miljoner per år – och detta trots att vi under det senaste året sett äldreomsorgens budgetramar sprängas.

Samma vecka som kommunen blir hyresgäst i sina egna äldreboenden är Lunaträffen, Bergviks matsal och andra mötesplatser återigen hotade genom nya nedskärningar – men det tycks den vänsterstyrda majoriteten helt blunda för. Ansvarsfull är den politiker som lyckas se kommunens ekonomi ur ett helhetsperspektiv i stället för att taffligt motivera försäljningen utifrån att ”det nog är gemensamt ägda tillgångar i alla fall, om våra pensioner förvaltar dem”.

Vi kristdemokrater hoppas att dessa försäljningar bara är början på att återbetala de stora lån kommunen har, men att kommande avyttringar kantas av betydligt större långsiktighet och klokskap.

gruppledare

Ingrid Ahlman (KD)

ersättare äldreomsorgsnämnden

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Veronica Westergård (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons