Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salamanderhotell försenar skolbygge

Vattensalamandern kom emellan. Men nu är den nya detaljplanen för den nya skolan i Viksberg klar. Inklusive ett salamanderhotell.

Annons

Efter åratal av diskussioner om när, var och hur en ny grundskola i nordöstra Södertälje skulle byggas blev det bestämt att en äng i Hoxeltorp, mitt för vägen till Käggeboda, var platsen, med skolstart hösten 2017.

Men vattensalamandern kom emellan.

– Det är inte ovanligt att vi får revidera detaljplaner för olika hänsyn. Men inte av den här anledningen. Och eftersom det handlar om en skola har vi haft en viktig deadline, förklarar Isak Ericsson som arbetat med planen för Södertälje kommun.

På frågan om han sett till någon vattensalamander, svarar han:

– Nej, och vi vet inte ens om de finns där. Man antar det, och det är det vi arbetat efter.

Så för att salamandern ska trivas har en specialutformad lekdamm och ett ”salamanderhotell” ritats in i planen. Dels på skoltomten, samt i bostadsområdet.

I planen som ska godkännas av fullmäktige, finns en skola för 300 elever, en ny cirkulationsplats på Viksbergsvägen, och en ny väg österut mot skolan och ett nytt bostadsområde.

Meningen är att skolan ska vara färdig till skolstart höstterminen 2018.

Läs även: Krav på lekplats för salamandrar vid skolbygget

Ett fridlyst groddjur

Större vattensalamandern blir 10–16 cm lång. Den varierar i färg, men ovansidan är vanligen mörkare. Undersidan är orange-gul med svarta fläckar. Honorna har ett gult band längs svansens undersida. Huden är vårtig.

Den större vattensalamandern är, som alla ödlor och ormar i Sverige fridlyst, och varken ägg, yngel eller fullbildade djur får fångas, dödas, skadas eller flyttas.