Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknade försäkring – nu ska familjen utvisas

För två och ett halv år sedan kom Tea och Aleko med sina två barn från Georgien till Sverige. Nu är det klart att bara en av dem får stanna.

Stämningen är uppgiven i den lilla lägenheten. En säng, en tv och två soffor upptar det kala vardagsrummet. Vitali, 22 år, suckar. Inte för sin skull. När Migrationsverket nyligen fattade beslut stod det klart att han får stanna, i stället är det hans pappa, mamma och sjuåriga syster som måste lämna Sverige.

– Min mamma gråter fortfarande och min pappa, ja han försöker göra det han kan för att de ska få stanna, säger Vitali.

För att förstå varför familjen kom till Sverige behöver vi gå tillbaka till oktober 2012. Pappa Aleko jobbar nära den georgiska regeringen och familjen har det bra ställt. Men när regeringsvalet närmar sig skiftar det politiska klimatet och familjen hamnar i kläm.

De väljer att fly och i mars 2013 kommer de till Sverige och Södertälje.

Åtta månader senare får de besked om att de inte får stanna. Något uppehållstillstånd gick inte att få. Men såväl Vitali som mamma Tea har redan hittat arbete. Tea som tillsvidareanställd städare på deltid och Vitali som snickare.

De väljer att överklaga. När överklagan avslagits två gånger kvarstår ett alternativ – att ansöka om arbetstillstånd. En möjlighet som innebär en större osäkerhet då uppehållstillståndet är tidsbegränsat.

Men en möjlighet som har goda chanser att lyckas eftersom två av tre vuxna i familjen har fasta jobb. En förhoppning som dock visar sig vara falsk. Vitali får stanna i två år till och sedan söka på nytt. De andra måste åka hem.

– Jag ringde dem (Migrationsverket) och bad dem ta tillbaka mitt tillstånd och ge det till min mamma så att hon och min syster kan få stanna. Jag är 22 år och kan klara mig i Georgien, men min syster minns inget från landet. Hur ska hon klara skolan och livet där?

Och det inte bara är familjen som är orolig för dottern. Två lärare och rektorn för skolan i Södertälje där dottern går har skrivit brev till Migrationsverket där de vädjar om att familjen ska få stanna. Bland annat skriver de: ”Xxx visar klara tecken på oro och ångest sedan familjen fått utvisningsbeslutet. (...) Vi är oroade över hennes psykiska hälsa om hon tvingas återvända till hemlandet.”

Aleko, som sedan ett år tillbaka jobbat bland annat som diskare på en restaurang, måste nu sluta arbeta eftersom familjen saknar tillstånd. Likaså Tea, som redan blivit uppsagd av samma orsak. Ändå överväger familjen att stanna kvar. Dottern pratar flytande svenska och har vänner. Familjen har skapat sig ett liv här. Problemet är bara pengar.

– Jag skulle kunna jobba dag och natt men jag tror inte det är tillräckligt för att försörja fyra personer, säger Vitali och sneglar på sin lillasyster som sitter tyst i soffan.

Varför fick inte Tea något arbetstillstånd, trots att hon hade jobb? Samtidigt som hennes son Vitali får stanna? Jo, allt handlar om två försäkringar.

Dokument som familjen fått från Migrationsverket visar att anledningen till att Tea inte får arbetstillstånd är för att hennes arbetsgivare, städföretaget Rent08, inte tecknat två försäkringar som behövs (se faktaruta).

Att Tea kunnat jobba sedan maj 2013 (hon har haft en tillsvidareanställning på 75 procent) är för att det är andra regler när man arbetar samtidigt som man söker asyl.

När det var dags att få ett riktigt arbetstillstånd var arbetsgivaren tvungen att teckna sjukförsäkring och tjänstepensionsförsäkring.

Elina Sjöberg är vd på Rent08 och känner väl till Teas fall.

– Vi är chockade över att hon inte fick det i år, hon har ju alltid fått det tidigare och i år har hon högre lön och samma försäkringar. Det måste vara något annat.

Det står ju ganska tydligt i beslutet att det handlar om att ni inte tecknat sjukförsäkring och tjänstepensionsförsäkring.

– Även om vi skulle vilja göra det hinner vi inte på en till två veckor.

Vad har ni som företag för ansvar i denna fråga?

– Jag har bra kontakt med Tea och trodde verkligen hon skulle få det. Jag har gjort allt jag kunnat.

Men att teckna försäkring för att hjälpa henne är inte aktuellt?

– Det skulle kunna vara det, men inte på två veckor och hon har inte överklagat än vad jag vet.

Men om hon överklagar blir det ju en ny prövning.

– Ja, jag hoppas hon överklagar.

Men tecknar ni en försäkring då?

– Nja, ja det skulle vi kanske kunna göra.

Är det ett ja eller nej?

– Du kan tolka det som ett ja.

Fotnot: Av hänsyn till flickans ålder publiceras varken familjens efternamn eller skolans namn.

Så funkar arbetstillstånd

Arbetstillstånd ska vanligtvis sökas utanför Sveriges gränser och vara klart innan ankomst. Asylsökande i Sverige har dock rätt att byta spår och ändra sin ansökan, från att ansöka om asyl till att söka arbetstillstånd.

Som asylsökande får du inte jobba, men det är möjligt att göra undantag (bland annat ska du kunna styrka din identitet). Då får du jobba och betala skatt precis som vanligt i väntan på Migrationsverkets beslut. Dock utgår ersättningen på 1800 kronor i månaden för den som jobbar. Tillhör du en familj kan det räcka med att en person söker om arbetstillstånd för att din partner och dina omyndiga barn också ska få stanna.

För att få arbetstillstånd krävs:

Giltigt pass. Att du fått arbete med villkor i nivå med svenskt kollektivavtal, eller vad som är brukligt inom din bransch. Att du erbjudits lön i nivå med svenskt kollektivavtal eller vad som är brukligt inom din bransch. Du måste ha ett jobb där du tjänar minst 13 000 kronor i månaden före skatt. Din arbetsgivare måste teckna livförsäkring, trygghetsförsäkring, tjänstepensionsförsäkring och sjukförsäkring för dig.

Källa: Migrationsverket