Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Släpp Carl Bildts Turkiet-skönmålande, M

Verklighetsflykt hjälper inte

President Recep Tayyip Erdogans seger i den turkiska folkomröstningen var lika väntad som att det skulle falla snö över Sverige i april. Hade Erdogan inte varit säker på vinst hade han nämligen funnit en ursäkt att ställa in omröstningen.

Lika given är kritiken från internationella valobservatörer. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådets parlamentariska församling (PACE) konstaterar att valet i Turkiet inte höll måttet. Observatörerna påpekar att det exempelvis förekom ”störningar i rösträkningen”. Oppositionspolitiker hävdar valfusk och kräver omräkning av röster.

De båda partiledarna för det prokurdiska oppositionspartiet HDP, Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, sitter fängslade. Som så många andra anklagas de för terroristpropaganda, trots att de ständigt tar avstånd från våld. Som Demirtas tidigare uttryckt det: ”Vårt brott är att vi fick 13 procents av folkets röster och tog oss in i parlamentet". Turkiska fängelser fylls även på med journalister, advokater, människorättsaktivister och andra som godtyckligt anklagas för terrorism. EU har visserligen skruvat på sig, men allmänna krav på demokrati och ändrade terrorlagar biter inte på en maktfullkomlig Erdogan.

Som en del på vänsterkanten blint har försvarat Kuba eller Venezuela, har önsketänkande borgerliga politiker försvarat Turkiet.

Andra har länge valt att aktivt skönmåla utvecklingen. SM i skönmålning vinner utan tvekan vår tidigare utrikesminister Carl Bildt (M). Utan att rodna påstod Bildt, samtidigt som Turkiet kritiserades för att fängsla flest journalister i världen, att inga oliktänkande fängslas där (TV4, 9/11 2013). I höstas krävde samme Bildt på debattsajten Project Syndicate större sympatier för Turkiet från EU:s sida (12/8 2016). Erdogans utrensningar efter det misslyckade kuppförsöket var enligt Bildt en naturlig reaktion: "Varje stat som hotas av ett uppror inifrån skulle göra samma sak".

Som en del på vänsterkanten blint har försvarat Kuba eller Venezuela, har önsketänkande borgerliga politiker försvarat Turkiet.

När Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson nu efterlyser "viss självrannsakan" hos dem som drivit på för ett turkiskt EU-medlemskap svarar Tobias Billström, tidigare moderat minister, på Facebook att han "inte riktigt" förstår vad som menas. Billström säger sig vara stolt över att ha arbetat för ett närmande mellan Turkiet och EU, och att han inte tänker "backa en millimeter".

Men det är en sak att vilja föra Turkiet i rätt riktning, en annan att skönmåla förtryck och diktaturfasoner. Så länge ledande moderater "inte riktigt" förstår problemet med det, bör Moderaterna hållas på avstånd från svensk utrikepolitik.