Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetsrutinerna brast i Halls säkerhetsbunker – fånge höggs med köttermometer

En våldsam fånge fick i mitten av februari tag i en köttermometer på Hallanstaltens säkerhetsavdelning och högg en medfånge. Enligt en intern rapport var det bristande rutiner som bidrog till att termometern hamnade i händerna på våldsverkaren.

Efter misshandeln inledde Hallanstalten en utredning om förekomsten av farliga föremål på den slutna säkerhetsavdelningen. Enligt utredningen har det inte gått att utröna hur köttermometern hamnade på avdelningen. Samtidigt står det klart att den inte finns uppsatt på listan över farliga föremål i personalutrymmet där bland annat vitlökspress, rivjärn, köksmixer och potatisskalare står med. I efterhand har man också hittat ytterligare en köttermometer på ytterligare en avdelning på säkerhetsenheten.

De fångar som var inblandade i händelsen har berättat att köttermometern varit gömd i en pappersbehållare på väggen en tid. Enligt internutredningschefen är det i så fall "anmärkningsvärt" att den inte hittats vid en grundlig visitation. Utredningschefen utesluter inte heller att det finns fler potentiellt farliga föremål på säkerhetsavdelningarna som personalen inte känner till, på grund av brister i rutinerna.

Utredaren rekommenderar nu flera förbättringsåtgärder - bland annat att man inför en ny rutin för införande av föremål på säkerhetsavdelningarna och en grundlig inventering av farliga föremål.

Misshandeln ligger nu för utredning hos polisen och fången som som använde termometern som ett stickvapen hölls efteråt isolerad. Mannen som blev huggen fördes till sjukhus för att få vård för sin skada.

Nyligen kunde LT berätta att Södertäljenätverkets livstidsdömde ledare Bernard Khouri i februari pekades ut i en artikel i Expressen som den som blev huggen med köttermometern. Det stämde inte. Därför har han nu gått till domstol för att få ringa till Expressen och dementera uppgifterna.