Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetschef förvånas över polis med automatvapen

Det finns platser i Södertälje som är tänkbara mål för en terrorattack.Därför patrullerade poliser med automatvapen i tisdags.

Många höjde på ögonbrynen i tisdags eftermiddag när poliser beväpnade med automatvapen dök upp i Södertälje och patrullerade bland annat på Nygatan. Insatsen ska ses som en del av vår vardag i samband med det förhöjda terrorhotet som ligger på nivå fyra på en femgradig skala sedan i november. Åtminstone så länge som det är den nivån som gäller, menar Peter Nylind, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

– Stockholmspolisen har som uppdrag att öka bevakningen och tillsynen på olika platser och objekt där risken finns att de kan bli utsatta för terrorbrott. Den resursen besökte Södertälje för att bekanta sig och för att visa upp sig och titta på områden. Alla lokalpolisområden i region Stockholm har fått göra en inventering där de fått uppge riskobjekt och platser som kan tänkas bli utsatta för terror. Och Södertälje har uppenbarligen sina objekt och platser, säger Peter Nylind.

LT berättade i november att ett av objekten är sjukhuset.

Kan du säga något om vilka platser eller objekt det rör sig om?

– Det håller vi för oss själva men man kan säga är att det är publika platser och utifrån det kan man bilda sig en egen uppfattning.

Nylind vill inte uttala sig specifikt om den här speciella polisresursen men säger att den är beredd att rycka in vid eventuellt pågående terrorbrott – förutom att utföra det här tillsynsuppdraget med att identifiera utsatta platser och objekt. Poliserna jobbar också med oregelbundhet, den här gruppen kan alltså vara i en helt annan kommun i dag för att komma tillbaka i morgon. Ingen vet. Och det är också meningen. Det kan också vara därför som vanliga medborgare reagerar. Helt plötsligt dyker det upp poliser med automatvapen.

– Jag har stor förståelse för att det väcker reaktioner när vi ändrar vårt beteende. Nu trodde nog många att det HAR hänt något. Men folk gjorde rätt, de frågade och poliserna svarade avspänt, säger Nylind.

De ska vara ett normalt inslag sa de poliserna. Ska vi behöva vänja oss vid den här synen?

– Nej, vi ska inte behöva vänja oss vid en annan typ av beväpnade poliser. Men man måste förstå att under den här perioden så är det tillfällen då de här syns oftare.

Södertälje kommun blev också tagna på sängen när de automatvapenbeväpnade poliserna dök upp.

– Vi kände inte till detta, vad jag förstår så var det någon form av övning alternativt visa upp sig. Jag förstår om vissa blev oroliga. Det första man tänker är väl att något allvarligt har hänt. Vi hade ingen kunskap om att detta skulle ske, det kom lite oanmält, säger Per Tegel, säkerhetschef, Södertälje kommun.

Besviken?

– Nej, inte besviken. Lite förvånad skulle man kunna säga.

Läs även: Därför gick poliserna med automatvapen

Terrorhotet mot Södertälje

Säpo höjde i november för första gången terrorhotsnivån till en fyra. I samband med höjningen misstänktes en 22-årig man för förberedelse till terrorbrott. Men mannen släpptes senare. Nivån ligger dock ändå kvar på en fyra.

Höjningen gör att polisen i Sverige ökar bevakningen av publika platser och objekt som bedöms som extra utsatta, detta gäller alltså även Södertälje.