Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhet bygger vi tillsammans

Annons

Sommaren 2018 lär att den stora skogsbranden i Västmanland 2014 inte var exceptionell. Det vi sedan långt tidigare sett hända i bland annat Afrika, Sydeuropa, USA och Australien är inte längre så avlägset. Skogar brinner, torkan slår hårt mot jordbruket och drabbar vår livsmedelsförsörjning.

Självklart kommer vi att få se mer av extrema väder i framtiden. Vi kan ju se det som hänt i Afrika eller brandtornadon som nu dragit fram i Kalifornien.

Vi vet att naturen kan vara nyckfull, men vi vet också att vi påverkar klimatet. Det krävs att vi både tydligt gör Sverige fossilfritt, söker klimatsmarta lösningar och minskar klimatpåverkande utsläpp globalt. Det handlar alltjämt om att här hemma klimatsäkra både transporter, bostäder och maten.

Självklart kommer vi att få se mer av extrema väder i framtiden. Vi kan ju se det som hänt i Afrika eller brandtornadon som nu dragit fram i Kalifornien. Vi har sett översvämningar, orkaner, torka och det går förstås att blicka ut över världen och se bilder av olika tänkbara händelser. I USA kan vi läsa om att drygt 17 000 brandmän nu kämpar mot vildbränder i väst och samtidigt väntar orkansäsongen på ostkusten.

Jag läser ”Om krisen eller kriget kommer” som gick ut till alla hushåll före sommaren. Den är viktig för oss alla att ha till hands, att tänka igenom den egna beredskapen. Vad gör jag, vad gör du om krisen kommer? Där talas om skogsbränder, om översvämningar, terror och även militär konflikt.

Vårt samhälles styrka ligger i hur vi klarar att möta kriser och hot. Det handlar självklart om våra institutioners förmåga men som det visat sig även denna sommar handlar det också om civilsamhällets styrka. Hur vi som medborgare tar initiativ, löser uppgifter tillsammans och organiserar oss.

Utvärderingar kommer att göras och lärdomar dras av denna sommars händelser och visst ska de inväntas.

Hur föreningar som Röda Korset med flera agerar, hur organisationer och företag tar medansvar. Räddningstjänstens personal gör hjälteinsatser men det gäller också så många andra. Här ligger den verkliga styrkan, där människor inte frågar vad samhället kan göra för dem utan vad de kan göra för samhället, för medmänniskor.

Utvärderingar kommer att göras och lärdomar dras av denna sommars händelser och visst ska de inväntas. Men det är för mig övertydligt att vi löser kriser tillsammans. Initialt måste insatser finnas nära och där är frivilligbrandkårerna och den nära räddningstjänsten avgörande.

Sedan samverkan mellan kommuner som på Södertörn där vi bygger räddningstjänst över kommungränserna. Men, det är uppenbart att vår kapacitet för att snabbt skala upp till större insatser måste stärkas. Det kan ju gå fort från en liten till en stor räddningsinsats. Därför är tidsfaktorn viktig. En snabb larm- och insatskedja är självklart avgörande.

Oaktade slutsatser om vad som behöver tillföras i Sverige är det också uppenbart att vår säkerhet är beroende av andra länder.

Självklart måste vi själva rusta oss för att klara oss i väntan på att stöd från andra länder kan komma.

Det gällde bränder nu men kan i morgon vara terror eller till och med militärt hot. Det kan inte uteslutas.

Självklart måste vi själva rusta oss för att klara oss i väntan på att stöd från andra länder kan komma.

Vi måste också vara beredda att solidariskt stödja våra grannar i Norden och EU-länderna. Att vi har kapacitet för det. Sedan måste vi klara av att göra insatser snabbt och tillsammans inom EU och inom NATO.

Militärt tränar vi i dag tillsammans med NATO men vi skulle naturligtvis ha bättre förmåga att snabbt agera om vi planerar tillsammans som medlemmar. Gränsen mellan civil och militär beredskap är flytande. Det kan inte uteslutas att flera kriser kan komma samtidigt. Här tänker jag att det är viktigt att vi tittar på hur både vår och EU:s civila krishantering klarar sin uppgift och är samplanerad. Vi har sett att brandflygen som enkelt tar upp vatten varit avgörande för vår del och så även för andra. Något vi själva också behöver ha snabb tillgång till.

Vi måste i EU rusta oss för att möta klimatutmaningarnas effekter på våra samhällen. Inse att vi kan behöva möta flera typer av kriser/hot samtidigt.

Så när vi stärker svenska civilförsvaret måste vi också göra det med vidvinkel mot EU och NATO.

Vi bygger säkerhet tillsammans – från lokalsamhället till EU/NATO.

Och ytterst med global utblick. Vi ska vända rädslor till framtidshopp, framåt.

Kerstin Lundgren (C)

Riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel